Експонират в Стара Загора реплики на праисторически фигурки

На 20 декември, в 14:00 часа, в парка, намиращ се западно от Регионалния исторически музей – Стара Загора, ще бъдат официално представени пластики на две праисторически фигурки. Инициативата се осъществява от Община Стара Загора и е одобрена от Общинския съвет чрез Годишната програма за туризъм, с подкрепата на музея. Пластиките са реплики в уголемен размер на два от най-атрактивните артефакта от експозицията на Музей „Неолитни жилища“.

Това са мраморна антропоморфна фигурка (Късен Халколит V хил. пр. Хр., Селищна могила при Старозагорски минерални бани) и костена антропоморфна фигурка с накити, изработени от мед (Късен Халколит V хил. пр. Хр., с. Ловец, Старозагорско).

Копията на артефактите са с внушителната височина – 1,60 метра, изработени са от „тиково“ дърво. Така те са подходящи за експониране на открито. Благодарение на специално покритие, фигурите ще бъдат предпазени от UV лъчи, вода, както и неблагоприятни метеорологични условия. Пластиките са изработени така, че максимално се доближават до оригинала. Техен автор е старозагорският творец Цветан Четъшки.

Целта е да се стимулира интересът на гражданите и гостите на града към богатото културно-историческо наследство на Стара Загора, както и да се популяризира уникалния на територията на Европа музей „Неолитни жилища“. Програмата за туризъм на Общината предвижда през 2023 г. да бъдат поставени още две пластики на експонати.

В сутерена на сградата на „Неолитни жилища“ може да бъде разгледана експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско“. Част от нея са прекрасни шедьоври на керамични съдове, антропоморфна и зооморфна пластика, накити и оръдия на труда, изработени от създателите на първата европейска цивилизация.

plastika

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема