В Стара Загора отбелязват Богоявление с молитва и ритуал за здраве

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Утреня и Св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ на Богоявление (6 януари), от 9:30 часа. Оттам в 12:00 часа ще тръгне литийно шествие до езерото в парк „Йордан Капсамунов“, където ще бъде извършен Богоявленски водосвет на бойните знамена на военните формирования от Старозагорския гарнизон.

По традиция митрополит Киприан ще потопи Богоявленския кръст в ледените води на езерото.

Празничният 6 януари ще отбележат и в курортното селище Старозагорски минерални бани по инициатива на местното кметство, читалището и църковното настоятелство. Света литургия ще отслужи отец Йордан в храм „Св. Козма Зографски“ в 9:30 часа. От 11:30 часа на моста срещу минералната баня ще бъде отслужен Богоявленски водосвет и ритуалът с хвърлянето на кръста в реката.

Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Това е и причината ритуалите в този ден да са свързани с освещаването на водата и кръста. Светото кръщение е едно от Седемте тайнства на вярата.

В народните традиции на Йордановден или Водици, както още е наричано Богоявление, ако времето е студено и сухо, годината ще бъде добра и плодородна. Вярва се още, че който извади от водите символа на християнската вяра, ще е здрав и заобиколен от благополучие.

znamena

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема