Кметът Живко Тодоров за бъдещето на комплекс „Марица изток“: Първо да се създадат работни места и след това да се мисли за уволняване на хора

За трети път, държавната и местната власт, заедно с експерти, представители на синдикалните организации, сдружения и граждани се събраха в зала „П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора за среща на тема „Бъдеще за енергийния комплекс „Марица изток" - перспективи и предизвикателства". Очаквам от всички в залата активност и вземане на конкретни ангажименти и решения по въпроса с бъдещето на енергийния комплекс.

За това призова при откриването на срещата инициаторът на дискусионния форум кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Участие взеха още заместник-министрите Красимир Ненов и Ива Петрова – Министерство на енергетиката, Гинка Машова-Станчева – Министерство на труда и социалната политика, Ивайло Шотев – Министерство на икономиката и индустрията, Ангелина Бонева – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, областният управител на Стара Загора Ива Радева и представителите на двете синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

„Благодаря на кмета на Стара Загора за поканата за тази среща, която е изключително важна за всички тук. Независимо колко пъти е нужно да се срещаме - ние ще го правим, тъй като смятам за изключително важна тези обмяна на информация и гледни точки. Новото и различното от предишната ни дискусия са направените редакции в Териториалните планове, които адресират въпроси, поставени през последните месеци от страна на Европейската комисия, без които плановете няма да бъдат придвижени напред“, обясни зам.-министърът Красимир Ненов. Той допълни, че най-същественото, което е липсвало до сега в тях е отразяването на темата за енергийния преход. „Важно е да кажем, че с Териториалния план не се поемат ангажименти по отношение на работата на комплекса „Марица изток“. Той има за цел да се редуцират дефектите от прехода и да бъдат предприети мерки по отношение на засегнатите хора, работещи в комплекса. Един от фокусите е рекултивация на терените на "Мини Марица изток" в допълнение към това, което е ангажимент на мините като концесионер“, допълни още Красимир Ненов.

Кметът Живко Тодоров добави, че ако всичко записано в плана до момента се реализира, ще има огромен негативен ефект върху Стара Загора и по-малките общини в региона, които ще са пряко засегнати. „Когато се прави Териториален план за справедлив преход трябва той да бъде истински справедлив и плавно изпълнен. Трябва да се помисли за работеща алтернатива, предварително начертана програма и работна група на високо ниво. Вече дори е късно, защото това трябваше да се случи още преди години, за да има сега свободни места за работещите в комплекса, които ще бъдат най-засегнати. Нека първо се създаде заетост и след това да се уволняват хора. Надявам се на следващата среща да говорим за нови работни места“, каза в края на срещата Живко Тодоров.

Дискусията продължи над 2 часа и завърши с перспектива за четвърта среща в края на месец септември.

Малко преди третата поредна среща по темата за перспективите и предизвикателствата пред енергийното сърце на България – „Мини Марица Изток“, синдикалните организации се събраха на протест пред сградата на Общинска администрация. Тази вечер, от 18.00 часа, недоволство от липсата на конкретика за бъдещето на комплекса ще изразят с мирно шествие членове и симпатизанти на Сдружение „За Марица изток“.

diskusia copy

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема