Стара Загора отбеляза Трифон Зарезан

Пазете българските традициите и ги предавайте на поколенията! Честит празник! Това заяви секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов при посрещането на Цар Трифон и свитата му. Пожелания за здраве и берекет отправи и зам.-кметът Иванка Сотирова.

Мариана Кръстева на Трифон ЗарезанПразникът беше отбелязан на централния площад с пита хляб, бъклица вино и кръшно хоро.

Традиционно шествие на Цар Трифон тръгна от СОУ „Васил Левски", премина през Областна администрация и завърши пред Общината. Тържеството продължава пред НЧ „Климент Охридски 1858" с музикалния спектакъл „Вила се лоза винена".

В празника участваха областният управител инж. Георги Ранов и зам.-областният управител Мариана Кръстева. Те заедно с Цар Трифон зарязаха ритуално Орфеевата лоза.

След това по традиция бе зарязана и Старозагорската лоза, а фолклорен ансамбъл изпълни танци и наричания, свързани с деня на Св. Трифон Зарезан.
Поздрав към самодейците и гостите на празника отправи инж. Ранов. Той пожела на лозарите и винарите тежки гроздове на лозите и руйно вино в бъчвите.

Шествие на Цар Трифон

Георги Ранов привества лозарите и винарите

infoz autor www.infoz.bg