Националната Седмица на гората ще бъде открита официално в Стара Загора

В Стара Загора ще бъде даден старт на националната Седмица на гората 2016. Тя ще бъде открита на 4 април 2016 г. от 11 часа в парк „Пети октомври“ с участието на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов и кмета Живко Тодоров.

В града ще пристигнат представители на Агенцията по горите, Съюза на лесовъдите, на Регионалните дирекции на горите, на държавните ловни и горски стопанства.

Държавно горско стопанство – Стара Загора, което е сертифицирано с международен стандарт за устойчиво стопанисване, тази година става на 125 години. В оформен кът в парка ще бъде представена историята на стопанството. Там гражданите ще могат да получат безвъзмездно млади фиданки от горски дървесни и храстови видове. Програмата включва още тематична изложба „Подобри системата“, награждаване на най-заслужилите български лесовъди през 2015 г. – Лесовъд на годината с двама подгласници, наградата за цялостен лесовъдски принос, както и тримата най-добри служители в България по контрол и опазване на горите за 2015 г.

Мотото на седмицата тази година е „Подобри гората“. В Стара Загора 6 април ще бъде Ден на отворените врати за Регионалната дирекция по горите.

За пета поредна година, в продължение на желанието на кмета Живко Тодоров да бъде подновен зеленият горски пояс на северозапад от града, през следващата седмица ще бъде даден старт и на две залесявания. В петък, 8 април, от 10:30 часа ще започне залесяването на 10 дка терен в парка „Борова гора“, където ще бъдат засадени 600 фиданки черен бор и 400 фиданки кедър, осигурени от Регионалната дирекция по горите. То е продължение на започналото миналата година залесяване върху освободените от незаконното строителство площи в периферията на Аязмото. В кампанията ще се включи министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Ще участват 200 служители на общината, Държавното горско стопанство и РДГ, както и всички желаещи жители на Стара Загора. Ще бъдат залесени и около 200 дка в съседната местност „Магарешка поляна“, която беше обезлесена от пожарите през 2007 г.

Град Стара Загора е известен с красивите си паркове, градини и алеи, които в последните години са почти изцяло обновени. Зелените площи заемат близо 30% от общата градска територия, затова градът в прекия и преносен смисъл може да бъде наречен „Зелен град”. Най-големият парк „Митрополит Методи Кусев” ( Аязмото) заема площ от 32 000 дка. Проектът за неговото благоустрояване и паркоустрояване ще се финансира със 7 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

Парк Митрополит Методий Кусев

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)