Статуетката „Златна липа“ за 2016 г. се присъжда на голямата актриса Татяна Лолова

Татяна Лолова ще получи голямата награда на Международния фестивал за ново европейско кино в Стара Загора „Златната липа“`2016. Звездата на сцената и екрана ще приема овациите на феновете и гилдията на 28 май на сцената на Държавна опера - Стара Загора.

Tatyana LolovaТам ще се състои церемонията за откриването на IV издание на елитния форум. Там изключителната актриса ще бъде удостоена със статуетката „Златна липа“ за 2016 г. за цялостен принос към Седмото изкуство. На 29 май Татяна Лолова ще засади липа в Алеята на кинославата пред Операта, където вече растат липите на титана Васил Михайлов, холивудския актьор Джанкарло Джанини и неотразимата Мария Статулова – носители на наградата от предишните издания на фестивала. Така ще бъде спазена традицията на фестивала „Златната липа“, припомни неговият създател и художествен директор Магдалена Ралчева, съобщиха от пресцентъра на кинофестивала.

Стартът на „Златната липа“ ще бъде даден с полския хит „Варшава през нощта“, представен от неговия режисьор Наталия Коринцка-Груз. 50 продукции, снимани през последните две години в 16 страни на Стария континент, ще се завъртят от 28 май до 1 юни на екраните в залите на Държавна опера - Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“. “Каръци” на Ивайло Христов е родното заглавие в конкурсната програма, което ще се конкурира с творби от Дания, Естония, Унгария, Косово, Македония, Македония, Русия, Сърбия, Австрия. Шеф на рейтинговото международно жури е Костадин Бонев, а оценки още ще вдигат колегите му режисьори Нана Джорджадзе, Каан Муждеджъ и Божан Вулетич, както и руската актриса Елена Игоревна. Носителят на “Аскеер” Бойко Кръстанов, който е от най-младите властелини на ТВ сериалите, ще бъде водещ на “Златната липа”.

Фестивалът и тази година ще представи богата съпътстваща програма, изпъстрена с изложби, срещи с известни кинотворци и други приятни изненади.

infoz autor www.infoz.bg