Кинофестивалът „Златната липа“ ще бъде открит с бляскава церемония

Фестивалът за ново европейско кино в Стара Загора „Златната липа“ 2016 ще бъде открит официално на 28 май 2016 г. от 17:30 часа. Военният Биг бенд ще поведе през центъра на града пъстрото мажоретно шествие.

За четвърта поредна година червеният килим ще грейне с ярки отблясъци пред входа на Държавна опера - Стара Загора.

В концертна зала ще се състоят по-голямата част от събитията и прожекциите на филмите от конкурсната и извънконкурсната програма, съобщиха от пресцентъра на фестивала.

Татяна ЛоловаПо червения килим ще дефилират известни филмови актьори, режисьори и кинодейци, водени от създателя на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и други официални лица. По него можете да преминете и вие, защото всички граждани и гости на града са поканени при вход свободен да присъстват в оперната зала на тържественото откриване. През петте фестивални дни също при свободен вход ще бъдат прожектирани и всички 47 филма от фестивалната програма.

Водещ на церемонията ще бъде младият актьор Бойко Кръстанов, който нашумя с ролите си в българските телевизионни сериали „Стъклен дом“ и „Под прикритие“, както и в ирландския „Ред Рок“.

ДичоТой ще бъде в компанията на поп звездата Дичо, който ще изпълни много от най-добрите си хитове. Организаторите са замислили интересна музикална програма, чиито подробности обаче пазят в тайна. В залата ще бъде и голямата българска актриса Татяна Лолова, която тази година е специалния гост на фестивала. Тя ще получи статуетката „Златната липа“ за цялостен принос в развитието на българското кино, събирайки овациите на почитателите на Седмото изкуство.

Фестивалът ще бъде открит с полския игрален филм „Варшава през нощта“ на режисьора Наталия Коринцка-Груз. Тя лично ще представи творбата си преди прожекцията заедно с известната полска актриса Изабела Куна, която изпълнява една от главните роли в лентата. Гостите на церемонията по откриване на IV издание на „Златната липа“ ще аплодират и журито на международния фестивал, което тази година е председателствано от българския кинорежисьор Костадин Бонев („Потъването на Созопол“). В него влизат още грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, турският и колега Каан Муждеджъ, сръбският режисьор Боян Вулетич и руската актриса Елена Захарова.

В конкурсната програма на фестивала влизат 10 нови европейски филма: „Каръци“ (България), „Идеалистът“ (Дания), „Инсайт/Сляпа любов“ (Русия), „Карт Бланш“ (Полша), „Грубер си отива“ (Австрия), „Утринна треска“ (Унгария), „Хром“ (Албания, Косово, Германия, Гърция), „1944“(Естония) и „Анклав“ (Сърбия). В извънконкурсната програма ще бъдат прожектирани още 37 филма от европейски автори, произведени през последните 1 - 2 години.

„Това са стойностни заглавия, повечето от които ценителите на киноизкуството в България няма къде да видят, освен по време на фестивала и то напълно безплатно“ - коментира Магдалена Ралчева. Тя призова старозагорци и гостите на града да присъстват и на събитията от богатата съпътстваща програма на фестивала – представяне на книгите на Пенчо Ковачев „25 звезди на българското кино“ и на Анна Мария Петрова-Гюзелева „А душата знае“, изложба в памет на Катя Паскалева, срещи и дискусии за развитието на българското кино с известни актьори. С пълната програма по дни и часове можете да се запознаете на сайта на фестивала.

infoz autor www.infoz.bg