Живко Тодоров: Модернизирането на кв. "Самара 3" ще приключи в срок

Почти на сто процента е завършена работата по подмяната на водоснабдяването и канализацията в кв.“Самара 3“ в Стара Загора. До края на юни ще бъдат асфалтирани всички улици, ще се ремонтират тротоарите и паркоместата.

Междублоковите пространства ще се оформят поетапно във времето. До края на тази седмица ще бъде възстановено и осветлението в целия квартал, обясни на срещата си с живеещи в него граждани снощи кметът Живко Тодоров, който увери, че има цялостен пътен проект за територията му. Уверения, че сроковете ще бъдат спазени направи и Георги Иванов от Трейс Груп, фирмата изпълнител на ремонтите, съобщиха от пресцентъра на Общината.

sreshta samara 3Срещата, която продължи два часа, беше проведена по инициатива на кмета снощи, във връзка с извършване на ремонтните дейности по проект „Реконструкция и разширение на канализационната и водопроводна мрежа на кв. „Самара 3“ в областния град. Жителите му се оплакаха от силно запрашаване на въздуха, липса на осветление и паркоместа, отворени шахти, кал и липса на алтернативен маршрут за достъп до квартала. Те поискаха засилен контрол върху работата на изпълнителите и спазване на обещаните срокове. На всички техни въпроси кметът, екипът му и изпълнителите на ремонтните дейности отговориха подробно и изчерпателно. Те увериха, че качеството на изпълнението се следи, а в лицензирани лаборатории се изпращат проби за изследване на качеството на асфалта.

„За общинското ръководство подмяната на водопровода и канализацията в „Самара 3“ е приоритет. За нас е важно след приключването на проекта да имаме един хубав и модерен квартал“, увери за пореден път кметът Живко Тодоров. По думите му, до края на годината в него ще бъдат вложени над 6 млн.лв. „Каквото съм обещал ще стане, затова отделяме средства от общината, за да направим „Самара -3 образцов квартал“ - каза още Тодоров.

Изпълнението на проекта за кв. „Самара 3" включва реконструкция и разширение на над 6 км канализационна и 2,5 км водопроводна мрежа. Общата стойност на проекта е 4,750 млн.лв., осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС. След процедура за обществена поръчка беше сключен договор с Обединение „Самара 2015" на Трейс груп Холд АД, София и ДК ИНФРА ООД, София.

Предстои засегнатите улици да бъдат асфалтирани и благоустроени, да се изградят нови улични трасета, с подмяна на бордюри, както и възстановяване на асфалтовата настилка на всички улици в квартал „Самара 3", което струва над 300 000 лв. на бюджета на Община Стара Загора, стана ясно още снощи по време на срещата.

„Благодаря ви, че се сетихте, че има такъв квартал. След Йордан Капсамунов, вие сте вторият кмет, с който старозагорци се гордеят,“, заяви Лилия Филипова, жителка на „Самара 3“, която увери присъстващите, че от 30 години живее там и досега такъв ремонт в него не е извършван.

Гражданите имаха възможност да изложат своите мнения, забележки и предложения относно продължаващите строително–ремонтни дейности на територията му. Техните забележки и искания се записваха за предприемане на последващи действия по удовлетворяването им. В срещата участваха още ресорният зам.-кмет инж. Янчо Калоянов, Веска Узунова - директор на дирекция „Строителство и инвестиции“, Милена Димитрова – нач. отдел „Инвестиции и управление на проекти“, секретарят на общината Делян Иванов и др.

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)