Полицаи ще следят за пътната безопасност около училищата

Преди старта на учебната година от полицията започват проверки на изправността на оградните съоръжения и маркировката около училищата. Изготвен е график за присъствие на униформени служители край учебните сгради в натоварените часове.

От „Автомобилна администрация” извършват проверки на училищните автобуси от началото на тази седмица. Те ще продължат в следващите два месеца. Това стана ясно на заседание на Комисията по безопасност, проведено в Областна администрация Стара Загора. В него участваха представители на „Пътна полиция”, Окръжна прокуратура, Регионална здравна инспекция, Областен отдел „Автомобилна администрация”, неправителствени организации и на общините от областта. Темата на заседанието бе свързана с наближаването на новата учебна година и осигуряването на безопасността на децата по пътищата, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Заседание на комисияОт „Пътна полиция” съобщиха, че от началото на годината до края на май в Старозагорска област при пътни произшествия са загинали три деца, а други 20 са били ранени. Две от децата са загинали в автомобили при катастрофи, а едно – като пешеходец.

Представителите на общините докладваха за готовността на общинските учебни заведения и детски градини за новата учебна година и поставянето на съответната маркировка и огради край тях.

По време на дискусията за безопасността на движението и за опазването на децата на пътя излязоха различни предложения от страна на участниците в комисията. Повечето от тях бяха свързани с необходимостта от законодателни инициативи за промени в Закона за административните нарушения и наказания и други закони, свързани с движението по пътищата, с цел повишаване на сигурността на пътя, намаляване на пътнотранспортните произшествия и въвеждане на по-адекватни наказания за нарушителите. Инж. Ранов обясни, че предложенията ще бъдат записани и той ще ги предостави на депутатите от Старозагорския избирателен район на среща с тях през следващата седмица.

www.infoz.bg

Теми: