Европейските средства за земеделие след 2020 г. ще бъдат намалени

Очаква се намаление на европейските средства, които България ще получи през следващия програмен период с цел подпомагане на земеделските стопани. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Стара Загора.

porozhanov 1Той участва в официалното откриване на Международното селскостопанско изложение "БАТА Агро" в Стара Загора.

"Темата с бюджета през следващия програмен период е много важна, защото финансовият комфорт няма да е същият. 40% близо от общия европейски бюджет отиваха в земеделските фондове, но това ще бъде променено" - съобщи земеделският министър.

Многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г. трябва да бъде подготвена до края на 2017 г., но се очаква леко забавяне и ще бъде без водещата икономика в лицето на Великобритания. Това означава, че като цяло финансовите параметри, включително и възможностите за разходи ще бъдат намалени, коментира Румен Порожанов.

До края на този програмен период фермерите разполагат с 5,4 милиарда евро за директни плащания. Отделно в периода 2014 - 2020 година за България са предвидени около 2,3 милиарда евро за мерки по Програмата за развитие на селските райони.

От над 1000 договорени проекта през първия прием по мярка 4.1, 850 са свързани със придобиване на земеделска техника. Подобна е ситуацията и в рамките на втория прием на проекти. "Поне по отношение на мярка 4.1, това, което касае директно бизнеса на изложението за селскостопанска техника, бюджетът е договорен. С Фонд "Земеделие" ще направим анализ, който ще покаже с колко милиона може да се увеличи бюджетът по мярката и да бъдат подписани тези проекти" - информира Румен Порожанов.

Той добави, че новият индикативен график за мерките по Програмата за развитие на селските райони ще бъде готов до края на седмицата.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов коментира в Стара Загора въпроси за европейските субсидии към земеделските стопани и предложените промени в Закона за опазване на земеделските земи, които целят удължаване с три години на срока на валидността на решенията за промяна на предназначението на земята

Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема