Jazz forum Jerry Bergonzi Стара Загора

Джаз легендата Джери Бергонци с концерт в Стара Загора

Световноизвестният музикант и джазмен Джери Бергонци ще изнесе концерт за първи път в България по време на фестивала „Джаз форум Стара Загора“ на 12 юни 2015 г. от 20:00 часа. „Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“. Всички събития са безплатни за публиката. Сцената е на естествения декор на античния форум „Августа Траяна“.

Джаз форум Стара Загора - Jazz forum Stara ZagoraТази година фестивалът се провежда благодарение на подкрепата от фондация „Америка за България“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“.

Световноизвестният саксофонист ще проведе безплатен майсторски клас и в София. „Докато го има Бергонци, нито един саксофонист не може да лежи спокойно на лаврите си“ - казва за него великият Майкъл Брекър.

Международно признат джаз изпълнител, композитор, автор и преподавател, Бергонци работи дълги години с такива светила като Дейв Брубек, Джо Ловано, Майк Скофийлд, Майкъл Брекър, Боб Бергман и много други. На фестивала в Стара Загора той ще излезе на сцената заедно с българските си колеги Пламен Карадонев, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов и Елена Колева.
На следващия ден, 13 юни, от 11 ч. Бергонци ще проведе безплатен майсторски клас в Стара Загора, а на 16 юни от 11 ч. ще гостува и на НМА „Панчо Владигеров“ в София.
Иновативна, поднесена с висше майсторство и вътрешен огън, музиката му е богата, мощна, красива и лирична. Световната джазова критика щедро го обсипва с похвали, наричайки го „музикален визионер с уникална техника и подход, с фантастично въображение и неповторим импровизаторски талант“.

Новини и информация за предстоящите събития търсете на:

Кой е Джери Бергонци?

Роден през 1947 г. в Бостън, Джери започва да учи музика на осемгодишна възраст. Първият му инструмент е кларинет. Увлечен от изпълненията на Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и Лестър Йънг, на 12 години Джери преминава  на алт саксофон и още две години по-късно - на тенор саксофон. 

На 13 г. вече е член на професионална формация, а след това записва колежа „Бъркли“, но поради финансови причини година по-късно го напуска.  През 1971 г. все пак приключва обучението си по музика в Lowell University близо до Бостън, където усвоява още пиано и бас китара. В тези години Джери се изявява и като басист, свирейки в местни банди, акомпанирайки на пътуващи певци и комици, подчинил целия си творчески заряд на голямата цел – да събере достатъчно пари и да се премести в Ню Йорк.

През 1972 г. целта му е постигната, но джазовата столица не му предлага веднага мечтаната кариера. Няколко години той се издържа от малки ангажименти, докато идва звездният му миг: Дейв Брубек чува изпълненията му и го кани в групата си. Сътрудничеството му с легендарния пианист носи на Бергонци световна известност. За периода на общата им работа Джери участва в записите на 9 албума на Брубек.

През 1981 г. Джери Бергонци се връща в Бостън, където продължава да  се изявява като блестящ саксофонист, а наравно с това става и преподавател в "New England Music Conservatory". Джери Бергонци е автор на мултимедийната поредица за импровизация "Inside Improvisation" и публикува много други популярни учебници и програми. Дискографията му наброява десетки собствени албуми и стотици участия в записи. Последният му авторски проект „Three for All“ ще излезе съвсем скоро тази година. И днес Джери Бергонци продължава да преподава и пътува по целия свят с майсторски класове и концерти.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Община Стара Загора)