Избраници на Енио Мориконе джазират Барток на юбилейния джаз фест в Стара Загора

Специално за десетия си рожден ден Джаз форум Стара Загора посреща Modern Art Orchestra. Унгарският оркестър е основан, ръководен и дирижиран от световноизвестния тромпетист, композитор и аранжор Корнел Фекете-Ковач. Оркестърът е работил съвместно със световноизвестни музиканти като Кърт Елинг, Ранди Брекър, Дейвид Либман, Бени Голсън, Боб Минцер, Крис Потър, Mezzoforte и др., а през 2014 г. Енио Мориконе го избра за световното си турне.

Modern Art Orchestra

С уникалното си звучене формацията се утвърди като водещ интерпретатор на класическа и съвременна музика, всеки неин член свири без усилие класическа, джаз или етно музика, което води до органично допълване между жанровете.

Modern Art Orchestra е създаден преди 11 години в Будапеща. Като част от своя над 25-часов репертоар формацията се фокусира върху съвременния прочит на класически унгарски композитори като Барток и Кодай, залагайки на уникалното си и модерно звучене, без да пренебрегва уважението към традицията.

За юбилейното издание на джаз феста в Стара Загора ще представят проекта си „Петнадесет унгарски селски песни“. Това е сборник от кратки народни мелодии от унгарския композитор Бела Барток. Първоначално аранжирани за пиано, тези песни са транскрибирани за оркестър от Кристоф Бачо, Янош Авед, Габор Субич и Корнел Фекете-Ковач. Кратките теми са обогатени и разширени, като се запазва и зачита изцяло оригиналната им форма. Връзките между пиесите се изграждат от импровизациите на прекрасните музиканти, които са не само музиканти на академично ниво, но и отлични композитори.

На старозагорска сцена Modern Art Orchestra ще се представи в състав: János Ávéd – тенор саксофон, Kristóf Bacsó – алт и сопран саксофон, Kornél Fekete-Kovács – тромпет, флюгелхорн, Attila Korb – тромбон, Gábor Cseke – пиано, József Barcza Horváth – контрабас, László Csízi – барабани.

Концертът е на 10 юни от 19.00 ч. на фестивалната сцена сред Античния форум „Августа Траяна“. Джаз форумът се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“. Всички фестивални събития са с вход свободен.

Afish 2022 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24