Джаз форум Стара Загора започва на 4 юни

Под мотото „Красотата в музиката“ от 4 юни започва фестивалната седмица на седмия международен Джаз форум Стара Загора. По традиция начало на музикалните празници дават концертите за най-малките, които тази година са в две разновидности.

„Сцена за млади импровизатори“ е на 4 юни от 11:00 часа в Националното училище на музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, а „Джаз за деца“ - на 5 и 6 юни от 11:00 часа в парк „Пети октомври".

В предфестивалната програма са включени още традиционната кинолектория в три издания на 4, 5 и 6 юни от 18:00 часа в залата на Радио Стара Загора, изложба фотографии, музикална беседа с Емил Войников за ролята на жените в джаза и др. Кинолекторията също фокусира вниманието си на фестивалната тема. В три поредни вечери авторът ѝ Цветомир Цанков осветлява дамското присъствие, което остава почти невидимо по протежение на цялата история на джаза, но този факт никак не го прави по-малко интригуващо, още повече пък в периметрите на жанр, считан изцяло за „територия” на мъжете.

В памет на Иван Хаджийски, един от фотографите на Джаз форум Стара Загора, във фоайето на Радио Стара Загора ще се открие експозиция с негови кадри от първите пет издания на фестивала.

Камелия Тодорова дава старт на основните концерти на 7 юни от 19:00 ч. на откритата сцена сред античния форум „Августа Траяна“.

Тазгодишните хедлайнери са тромбонистката Карол Джарвис от Великобритания и вокалистката Камий Берто от Франция. Ще чуем още изявите на Агниешка Хекиерт (Полша), Мария Радукану (Румъния), Нара Аракелян (Армения) и др.

Джаз форум Стара Загора се организира от Община Стара Загора и фондация "Джазтет", с подкрепата на фондация "Америка за България", „КонтурГлобал Марица Изток 3“, „Бул Агро“, очна клиника „Трошев“, хотелите "Форум" и "Уникато", ресторант "При кмета", и със специалното медийно партньорство на Радио Стара Загора.

jazz forum 2018 programa

jazz forum 2018 infoz

www.infoz.bg  www.infoz.bg