Камелия Тодорова ще открие седмия международен Джаз форум Стара Загора

За седма поредна година Община Стара Загора е домакин на Международния фестивал Джаз форум Стара Загора. Събитието ще се състои от 7 до 9 юни 2018 г. на античната улица пред Операта, но фестивалните прояви започнаха още от 4 юни.

Поради очакваните неблагоприятни атмосферни условия за четвъртък вечер, церемонията по откриването на Джаз форум Стара Загора - 2018 ще се състои на сцената на операта, като началото е в 19:00 часа.

За първи път в България ще свири фурията на цугтромбона Карол Джарвис от Великобритания - една изключително стилна, талантлива и упорита дама, покорила световните музикални подиуми, съобщават организаторите. От вечния Париж пристига френската сензация Камий Берто, която взриви световната джазова общност през лятото на 2015 г. с вокалния си талант и с дързостта си. Камий постигна изключителна популярност, използвайки социалните мрежи, където публикува свои изпълнения. Благодарение на тях беше забелязана от мощна звукозаписна и продуцентска компания и към днешна дата певицата вече има два реализирани албума. От Румъния посрещаме безспорно най-утвърдената джазова певица Мария Радукану, Агниешка Хекиерт от Полша се представя в колаборация с изключително успешния в Германия пианист Константин Костов. Не по-малко любопитно е участието на една българка, завладяла европейските сцени като водещ саксофонист, аранжор и композитор - Боряна Димитрова, която ще чуем съвместно с Военния биг бенд на Стара Загора. Красивото лице на джаза ще търсим и с Нара Аракелян от Армения.

Традиция и съвременност, класика и новаторство съчетават в проектите си Първата дама на джаза у нас Камелия Тодорова, която ще открие фестивала, авторската програма на младата и талантлива контрабасистка Виктория Кирилова, етно джаз вдъхновенията на Аутентик квинтет със специалното участие на гъдуларката Даринка Цекова.

По традиция, освен основните концерти, фестивалната седмица в Стара Загора ще предложи детски джазови матинета, кинолектории, майсторски класове на гостуващи артисти, фотографски изложби и други фестивални прояви.

Джаз форум Стара Загора се утвърди като водещо музикално събитие за България и Балканите. През годините на сцената посрещнахме световни величия като Кърт Розенвинкел, Джери Бергонци, Джордж Гарзон, Жерар Презенцер, Алекс Сипягин, Ерик Влуиманс, Хуан Гарсия Херерос и много други. Представяме и разноликия български джаз. Благодарение на фестивала вече са факт и множество колаборации на чуждестранни музиканти, срещнали се тук за първи път – изтъкват организаторите.

Джаз форум Стара Загора се организира от Община Стара Загора и фондация "Джазтет", с подкрепата на фондация "Америка за България", „Контур Глобал“, „БулАгро“, очна клиника „Трошев“, хотелите "Форум" и "Уникато", ресторант "При кмета", и със специалното медийно партньорство на Радио Стара Загора.

Всички събития са с вход свободен.

Plakat 2018

Моменти от изданието на Международния фестивал Jazz Forum Stara Zagora през 2015 г.

www.infoz.bg  www.infoz.bg