строителство в Стара Загора

Цените на панелните жилища и на старото строителство в Стара Загора се изравниха

Трайно висок интерес има към пазара на жилища в Стара Загора през последните три години, отчитат брокери на недвижими имоти. Това до голяма степен се дължи на ниските лихви на ипотечните заеми, които предлагат банките (между 2% и 3%), а също и на нулевите лихви по депозитите.

Това мотивира хората да обмислят възможност за влагане на пари в недвижимо имущество. По нива на цените град Стара Загора се нарежда след София, Варна, Бургас и Пловдив. Жилище със старото монолитно строителство се предлага между 400 и 500 евро за квадратен метър. На същите цени се продават и панелните апартаменти. Една от причините за изравняването на нивата им е извършеното саниране на жилищните блокове, което се прави по националната програма. Другата причина е, че панелните жилища са по-функционални като разположение и големина на стаите и са по-предпочитани, съобщи Красимира Димитрова – управител на Агенция за недвижими имоти „Явлена” в Стара Загора. Продажните цени при новото строителство варират между 400 и 600 евро на квадратен метър, в зависимост от степента на завършеност, мястото и изложението. В най-атрактивните райони на Стара Загора, които са в непосредствена близост до зелени площи, детски градини и училища, цените при отделни сделки достигат 900 – 1000 евро. Мястото на имота е главният фактор, който определя по-високата му цена, но купувачите вече са много взискателни и към други критерии. Готови са да платят повече за простор около сградата, чист въздух и зеленина, добра комуникация и възможност за безпроблемно паркиране.

Най-търсено е новото строителство и сделките се сключват още „на зелено”. В бранша останаха разпознаваеми строителни фирми и купувачите им се доверяват, каза Красимира Димитрова.

Има подем на жилищното строителство в Стара Загора и то е основно в кварталите на града. В центъра парцелите, чието застрояване може да бъде обновено са почти изчерпани. Много от тях са рискови и защото са в рамките на античния град и предварителните археологически проучвания бавят процеса. В момента се строят няколко големи жилищни сгради в западната част на града, по ул. „Капитан Петко Войвода”. Има сериозен интерес и към изграждането на еднофамилни къщи в атрактивните села край Стара Загора и в района около Тракийския университет, информира председателят на Областното представителство на Камарата на строителите инж. Петко Балабанов.
Община Стара Загора е издала през 2017 г. разрешения за строеж на 185 жилищни сгради, през 2016 г. те са 152.

Двустайните жилища се купуват предимно от по-зрели семейни двойки, които вече не живеят с децата си, или с инвестиционна цел - да бъдат давани под наем. Основното търсене е за апартаменти с две спални.

Има голямо търсене на жилища под наем в Стара Загора. Цените на двустайните апартаменти са между 300 и 500 лева на месец и колко точно ще плаща наемателят зависи най-вече от локацията и от състоянието и обзавеждането. Апартаментите с две спални се предлагат между 400 и 650 лева. На пазара се предлагат, макар и не много, и по-нестандартни и луксозни жилища, като наемите за тях и продажните цени са по-високи.

Повишението на цените на наемите в Стара Загора се дължи на студентите, които предпочитат жилища в западната част на града, както и от вътрешната миграция в региона – на хората, които идват от по-малките населени места, коментира Красимира Димитрова.

Наблюдава се и началото на процес, който вероятно ще се засили през следващите две години. Софиянци наемат или купуват жилища в Стара Загора, защото предпочитат спокойствието на по-малкия и уреден град, който не ги лишава от удобства, с които са свикнали. Това е възможно най-вече за хора, които работят от дома си.
Пазарът на недвижими имоти в по-малките общини на Старозагорска област обаче е доста слаб и там сделките се реализират на много по-ниски ценови нива. Заради малкия им брой дори не може да се изведе точна статистика нито за цени за покупки, нито за наеми. Имоти в селата, които се намират северозападно от Стара Загора – Борилово, Старозагорски бани, Пряпорец, Малка Верея и Богомилово, продължават да бъдат атрактивни и през последните две – три години там има бум на строителство на еднофамилни къщи. Дворните места се предлагат между 17 и 30 евро за квадратен метър. Най-скъпи са на Старозагорските бани, което е курортно селище, и в някои случаи там може да надхвърли нивото от 30 евро.

Единични са сделките за офиси и индустриални обекти и анализ на пазара на тези видове имоти също трудно може да бъде направен от професионалистите в бранша. Офисите се отдават под наем между 6 и 10 лева за квадратен метър. Складовите и производствени помещения се ползват между 2 и 8 лева на квадратен метър, в зависимост от състоянието им и локацията. Динамиката не е голяма, но и в центъра на Стара Загора има немалко търговски площи, които стоят празни или се наемат краткосрочно – само за месец – два.

По последни данни на Териториално статистическо бюро Югоизток, 32 жилищни сгради са въведени в експлоатация в област Стара Загора през четвъртото тримесечие на 2017 г., което е с 11 сгради повече спрямо същия период на предходната година. Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (39%), следван от апартаментите с три стаи (33%), а най-нисък е делът на жилищата с пет и шест и повече стаи – 3,1%.

stara zagora 02

stara zagora 03 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg