Държавна опера - Стара Загора представя "Травиата"

Държавна опера - Стара Загора представя "Травиата"

Държавна опера - Стара Загора ще представи голямата Вердиева творба "Травиата" на 24 юни от 19 часа. В ролята на красивата Виолета Валери ще се представи звездата на Старозагорската опера Русалина Мочукова, в ролята на Алфред ще имаме изключителното удоволствие да гледам и слушаме Марк Фаулър. Талантливият Петър Данаилов е в ролята на Жорж Жермон.

Участват още Мария Иванова, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, Костадин Якшев, Кремена Стойчева, Евгени Сурмиевич, Богомил Русенов и др. Диригент на спектакъла е Владимир Бошнаков.

Изключително е присъствието на хора, оркестъра и балета на Държавна опера Стара Загора в тези постановки! Състав, заради който идват режисьори от чужбина, най-добрите диригенти и постановъчни екипи.

Първото представление на операта "Травиата" в Стара Загора е било на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г. и 1946 и 1953 с диригент Ромео Райчев, през 1974 г. - с диригент Веселин Ненов и режисьор Георги Петров, на 1 октомври 1987 г. е премиерата на „Травиата“ с диригент Божидар Бонев и режисьор Болеслав Янковски, на 2 април 1992 г. диригент-постановчик е Димитър Димитров, а режисьор – Евгения Раева, през 2000 г. - режисьор е Нина Найденова и диригент Божидар Бонев.

Премиерата на последната „Травиата“ е през април 2011 г. Режисьор-постановчик е Франк-Бернд Готшалк, художник – Борис Стойнов, хореограф – Андреас Песлер.

infoz autor www.infoz.bg (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема