Стара Загора чака решение за циганския квартал „Лозенец”

В края на лятото на 2015 г. трябва да бъдат съборени около 100 незаконно построени къщи в ромския кв. „Лозенец” в Стара Загора. През горещия юли на миналата година бяха премахнати близо 60 постройки, сред които и доста масивни сгради. Защото пред беззаконието човек не трябва да си затваря очите. Кметът Живко Тодоров го показа на практика.

Както и тази година, през 2014 г. пак предстояха избори, но това не му попречи да работи решително, да изпълни действия, които защитават реда и справедливостта – воден от принципа, че задълженията и правата са еднакви за всички, без значение от етнос и вероизповедание.

събъряне на незаконни цигански къщи в Стара Загора - 2014На мястото на съборените къщи, построени върху присвоената територия на парк „Борова гора”, Общината направи залесяване. Намерението да бъде възстановена браконерски изсечената гора се оказа само опит, защото фиданките бързо изчезнаха, преди да са пуснали корени.

Ръководството на Община Стара Загора продължи с опитите си да намери решение на проблема с незаконното строителство, като предложи законна възможност на хората, които са адресно регистрирани в Стара Загора и са социално слаби – да могат да кандидатстват за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж, също в кв. „Лозенец”. Целта е да получат алтернатива и да построят законно жилище.

Това предложение срещна отпор от страна на опозицията в Общинския съвет и до гласуването му в две различни заседания на ОбС (ноември 2014 г. и януари 2015 г.) не се стига.

На предстоящото заседание на 25 юни 2015 г. Общинският съвет ще разгледа списък с имоти, които са частна общинска собственост и се намират в терени на кв. „Лозенец“. За тях могат да кандидатстват хора с установени жилищни нужди за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж. Общинските съветници ще разгледат и условията, на които трябва да отговарят кандидатите.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов каза: „Трябва да дадем шанс на хората без финансови възможности да спазват законите в България. Ако отново се стигне до неподкрепяне на предложението, това ще бъде много безотговорна позиция". Той заяви, че подходът на кмета Живко Тодоров за справянето с незаконното строителство в ромския квартал, е правилен и е доказателство за държавническо мислене.

Преди дни кметът на Стара Загора Живко Тодоров съобщи за www.infoz.bg, че предложението на опозицията Общината да изгради общежития за ромите, чиито незаконни къщи са съборени, и то за своя сметка, е абсурдно. „Не може с парите на данъкоплатците да се строят жилища за хора, нарушаващи постоянно закона” - категоричен е Живко Тодоров.

Обратното е много елементарен пиар и е във вреда на цялото общество. На 25 юни 2015 г. предложението на кмета на Стара Загора ще бъде внесено за обсъждане на заседанието на Общинския съвет.

Стара Загора чака решение!


Видео репортажът е от юли 2014 година, Стара Загора, кв. "Лозенец"

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема