Живко Тодоров оттегли предложението за безвъзмездно предоставяне на терени в кв. "Лозенец"

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров за трети път оттегли предложението си за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж на хора с установени жилищни нужди в имоти, частна общинска собственост в кв. "Лозенец". Това стана на редовно заседание на Общинския съвет на 25 юни 2015 г.

tsiganski kashti lozenetz 2014В началото на заседанието общинският съветник Кристиан Петков предложи терените да се заплащат.

От БСП са категорични, че не могат да подкрепят предложение за безвъзмездно раздаване на земя и настояват за широко обществено обсъждане.

Оттегляме точката за безвъзмездно право на строеж, защото по закон е нужно терените да бъдат предоставяне възмездно, аргументира се Тодоров. За да има интерес от хората, с по-малко възможности, е нужно оценките на парцелите да бъдат адекватни, стана ясно от думите на градоначалника.

„Администрацията предлага вариант, който кореспондира с действителността. Парцелите не притежават нито електроснабдяване, нито водопровод и канализация, не са и атрактивни. Данъчните им оценки не са актуални – те са по-високи от пазарната стойност. Причината е зонирането на Стара Загора. В момента те попадат в „Трета зона“, а ние предлагаме да бъдат включени в „Пета зона“. Така данъчните оценки ще отговарят на действителните качества на терените“ - уточни Тодоров и мотивира новото предложение на Общинска администрация.

44 гласа „за“ събра предложението на кмета за изменение и допълнение на Решение №550, от Протокол №17, от заседание на ОбС на 20 декември 2012 г., с което тогава се определят зоните на населените места на територията на общината.

На следващото си заседание старозагорските общински съветници ще гласуват и създаването на комисия, която да работи по зонирането на града, за да се актуализират данъчните оценки и в други райони на общината. „По този начин, в последствие ще можем да осъществяваме и настоящата социална политика за възмездно предоставяне на терени, които да са полезни за хората, които нямат големи възможности, а имат желание да си откупят отстъпено право на строеж или самата земя“, подчерта Живко Тодоров. Той допълни, че има и терени, чиято оценка е незаслужено висока, само заради попадането в определена зона, което пък намалява значително инвеститорския интерес.

Предоставянето на терените цели да осигури алтернатива на социално слабите с адресна регистрация в Стара Загора да изградят къщи, отговарящи на необходимите изисквания, след като бъдат отстранени незаконните постройки.

В края на лятото на 2015 г. трябва да бъдат съборени около 100 незаконни къщи в ромския кв. „Лозенец” в Стара Загора. Миналата година бяха отстранени близо 60 постройки, сред които и доста впечатляващи.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема