Събарят 24 незаконни ромски постройки в Стара Загора

24 незаконни постройки, обитавани от ромски семейства, в кв. „Кольо Ганчев” в Стара Загора се събарят принудително със заповед на кмета Живко Тодоров. През годината са отстранени доброволно 24 незаконни обекта в квартала. Районът е отцепен от полицаи.

tsiganski kashti k ganchev 02

Акцията по събарянето на постройките протича спокойно, без напрежение.

„Обитателите на постройките нямат никаква адресна регистрация. Земята е общинска собственост” – каза инж. Ангел Стоманярски, началник на отдел „Контрол по строителството” към Община Стара Загора.

„Два пъти ни предупреждаваха, че ще ни събарят още от 2009 г., обаче казаха, че ще ни дадат общински места, но нищо не стана” – коментираха обитатели на незаконните постройки.

„Проведе се среща при кмета на Общината Живко Тодоров, на която хората от квартала пожелаха да им бъде предоставено на същото място имот. Съгласно закона трябва да бъде премахнат първо незаконният строеж. Ние правим парцелиране на имоти и след това Общината ще ги продаде на търг” – обясни процедурата инж. Стоманярски.

Той уточни, че никой от обитателите не е поискал да бъде настанен в общинско жилище. От първия мандат на кмета Живко Тодоров до момента са премахнати 56 незаконни къщи в парк „Борова гора“, 14 в кв. „Лозенец“ и около 20 постройки в централната част на града. През следващата година ще бъдат отстранени още 56 незаконни къщи в ромския квартал.

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg