Незаконни бараки до кв. "Лозенец" ще бъдат съборени

Започва връчване на протоколи за доброволно отстраняване на около 50 незаконни постройки в местността Зайчева поляна край ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора. Това съобщи на пресконференция кметът Живко Тодоров. Той уточни, че около 20 от бараките, вече са съборени от "собствениците им".

Незаконни къщи"По време на огледа е установено, че става въпрос за постройки, които се крепят на два кола и в тях живеят по 10 - 15 души, които не са жители на община Стара Загора и ние нямаме ангажимент да осигурим на тези хора терени за изграждане на законни жилища" - категоричен е кметът.

В момента са подготвени за продажба за изграждане на законни жилища около 40 - 50 парцела. Необходими са още 92 парцела, които да бъдат предложени за закупуване на живеещите в незаконни къщи в парк "Борова гора", за да се пристъпи към събарянето и на тези постройки.

Живко Тодоров обясни, че една от мерките за противодействие на незаконната сеч и залесяването на терените е премахването на незаконното строителство.

ПожарВ пресконференцията участва и директорът на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора инж. Петър Заяков, който заяви, че най-големите щети, нанесени на държавния горски фонд над кв. "Лозенец" в града, са в резултат на големите пожари през 2007 г. В местността Магарешка поляна тогава от върхов пожар бяха унищожени 1500 дка 40-годишна гора. От нея са добиви 9700 кубика дървесина, от която в държавния бюджет са постъпили 390 000 лева. Поетапно Регионалната дирекция по горите съвместно с Общината е започнала залесяване на терените.

"Едва 4% от горските масиви в област Стара Загора и респективно в община Стара Загора са общинска собственост, близо 90% са държавен горски фонд. Ангажимент за неговото опазване и стопанисване е на горските стопанства и на Регионалната дирекция по горите" - уточни инж. Заяков.

Шестте горски стопанства в региона на Стара Загора разполагат с 270 въоръжени горски стражари, които трябва да контролират 171 000 хектара.
Средно на година за незаконна сеч се издават между 800 и 1000 наказателни постановления и се конфискуват каруци, коне, автомобили и моторни резачки, предмет на престъпленията. Събираемостта на глобите обаче се движи около 25%.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема