Започна събарянето на 54 незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

Визията за Стара Загора не включва циганско гето в квартал „Лозенец“

На 15 април започна събарянето на 54 незаконно построени масивни къщи в местността Карасиврия в циганския квартал „Лозенец” в северозападната част на Стара Загора. Всички техни обитатели са получили предизвестия за това преди месеци и са били длъжни да ги премахнат сами в 30-дневен срок.

Част от хората, които живеят в квартала са започнали доброволно да разрушават къщите и да събират строителни материали.

В района в първия ден на акцията в понеделник, 15 април, имаше засилено присъствие на полиция и жандармерия, обстановката беше спокойна.

„Не може в 21-ви век да позволяваме да има незаконни постройки, които не отговарят на никакви изисквания. Те са опасни и могат да паднат. Тогава въпросите ще са бъдат отправени към администрацията на Общината, защо не е взела мерки. Редно е да се зададе въпрос към ИВН България, как са били присъединени към електрическата мрежа тези къщи, тъй като те нямат право да бъдат захранени с електричество, защото са незаконни” – заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който присъстваше на събарянето на постройките.

Община Стара Загора е създала необходимите условия за настаняване на хората, чийто къщи се събарят, но никой не е заявил желание да се възползва от общинско жилище. Няма и подадени заявления за закупуване на отстъпено право на строеж. „Тези хора не са предприели никакви действия в тази посока до този момент. Явно са мислили, че няма да се стигне до процедура по събаряне на къщите, но ние сме твърдо решени да се справим с проблема с незаконното строителство” – категоричен е кметът.

Теренът ще бъде изчистен и ще остане зелена площ, каквато и сега е тази територия според Общия устройствен план на Стара Загора. До началото на акцията по премахването на къщите на 15 април 2019 г., при управлението на кмета Живко Тодоров са съборени 172 незаконни цигански къщи. Констатирано е наличието на поне още 200, като 93 от тях ще бъдат отстранени през 2020 година.

Репортаж от първия ден на събарянето на незаконно построени къщи в квартал „Лозенец” в Стара Загора

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24