Започна събарянето на 97 незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

▶ Премахват незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

Започна събарянето на 97 незаконни къщи в ромския квартал „Лозенец“ в Стара Загора, като на живеещите в тях е даден необходимия законов срок, около година, доброволно да ги премахнат и да извозят строителните материали. Едва десетина семейства са се възползвали от тази възможност. Районът се охранява от полиция и жандармерия и процесът по отстраняването протича без особено напрежение.

Повечето от обитателите на незаконните къщи са от други населени места и нямат право да бъдат настанени в общински жилища в Стара Загора, заяви кметът Живко Тодоров, който пристигна сутринта в квартала и добави, че всички постройки на строени преди повече от 10 години и преди той да поеме управлението на града.

Теренът с незаконните къщи се намира от източната страна на ул. „Витоша“, в парк „Борова гора“ до Стрелбището. Става дума за масивни постройки, а според собствениците им, те са изградени преди повече от двадесет години. Според Живко Тодоров, няма как тези къщи да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено.

„Наистина една голяма част хората са придошли и имат адресни регистрации извън територията на община Стара Загора. Алтернативата е да наемат квартира или да се приютят в биологични роднини“ – коментира управителят на Сдружение „Свят без граници“ Ганчо Илиев, който от дълго време се занимава с повишаването на здравната и образователна култура на малцинството. Той заяви още, че през последните години няма новопостроени незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора и повечето от работещите в чужбина от етноса са осъзнали необходимостта от инвестиция в жилище, изградено по легитимен път.

По отношение на хората, живеещи в незаконни къщи, но имат адресна регистрация в Стара Загора, Общината е предоставила алтернативна възможност за настаняване.
„Предлагали сме много пъти варианти за настаняване на тези хора в общински жилища. До този момент нямаме нито един, който да е заявил желание“ – каза Живко Тодоров.

От 2015 година до момента в Стара Загора са съборени 205 незаконни къщи и постройки.

rk01

rk02

rk03

rk04

rk05

Премахват незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24