С около половин милион лева са ощетили арестуваните болницата в Раднево

С около половин милион лева е ощетена болницата в Раднево

Задържаните длъжностни лица от общинската болница в Раднево са ощетили здравното заведение с около половин милион лева. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на Окръжна прокуратура – Стара Загора и следователи от Националната следствена служба. С постоянни мерки „задържане под стража“ са управителят на болницата д-р Мая Узунова, специалистът, отговарящ за работната заплата и шофьорът.

С мярка „домашен арест“ е счетоводителката. Срещу тях са повдигнати различни обвинения – пране на пари, длъжностно присвояване и умишлена безстопанственост. „Обвинението за пране на пари е спрямо две лица, затова че в съучастие са придобили парична сума в размер на 192 399 лева и са я преобразували в друго имущество – апартамент, златни накити и автомобили, като са знаели, че средствата са придобити от престъпление“ – съобщи зам.-окръжният прокурор на Стара Загора Емилия Вакарелска, която е и наблюдаващ прокурор.

vakarelska

Обвинението за длъжностно присвояване на над 83 000 лева от болницата през периода април 2018 – декември 2019 г. „Чрез граждански договори, без да е изпълняван предметът им на дейност, са преведени тези средства. До момента разследването е установило 79 граждански договора с 10 лица“ – каза още прокурор Вакарелска. Сред тях са четиримата обвиняеми, а останалите шест души твърдят, че не са знаели за гражданските договори.

Обвинението за безстопанственост срещу управителя на болницата е за същия период. От това са последвали значителни щети за болницата в размер на 361 744 лева, като деянието е извършено умишлено.

Болницата се финансира от Регионалната здравноосигурителна каса и от Общинския съвет на Раднево. Разпитват се всички лица, за които се установява съпричастност или, че с показанията си могат да изяснят обстоятелства по делото. Лечебното заведение е в много тежко финансово състояние. Задълженията надхвърлят 1,4 млн. лева „Сумата е много голяма. Трябва да е ясно ,че в този си вид болницата не може да съществува така. Евентуално, когато бъде назначен нов управител и видим резултата от анализите на одита,който се прави, едва тогава може да се прецени“ – обясни кметът на Раднево д-р Теньо Тенев.

Нов управител на болницата ще бъде избран на извънредна сесия на Общинския съвет. Разследването по случая продължава.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема