Образувани са девет досъдебни производства за нарушаване на карантината

Девета досъдебни производства са образувани в Областна дирекция на МВР – Стара Загора на 25 март за нарушаване на карантината, съобщиха от пресцентъра. Те са срещу пет души, живеещи на територията на община Чирпан, и срещу четири души от община Стара Загора. Материалите по случаите са докладвани на съответните прокуратури.

prokuratura

Извършеното престъпление е по чл. 355 от Наказателния кодекс.

Две досъдебни производства са образувани за това, че двама мъже, на 33 г. и на 21 г., които се завърнали от Италия нарушили задължителната карантина, като излезли пред домовете си в Чирпан и разговаряли с техни познати.

Трето досъдебно производство е за неспазване на карантина от 21-годишен мъж, който се прибрал от Испания и също излязъл пред дома си, за да се срещне с близки.

Другите две досъдебни производства са за двама мъже, на 26 г. и на 27 г., като първия се върнал от Германия, а втрия от Англия. Те нарушили карантината, като напуснали домовете си и се разхождали по улиците в квартала, в който живеят в гр. Чирпан.

Полицейските служители са предупредили петимата да спазват ограничителните мерки и са ги върнали в домовете им.

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

След влезли в сила на законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода” и глоба в размер от 10 000 до 50 000 лева.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема