Мобилни екипи ще ваксинират желаещите в малките населени места в област Стара Загора

Мобилни екипи ще ваксинират желаещите в малките населени места в област Стара Загора

По инициатива на областния управител Иван Чолаков и на директора на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков днес в Областна администрация се състоя среща с кметове и зам.-кметове на общините от областта. Основната тема на срещата беше ваксинирането на населението срещу COVID-19.

Д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, съобщи, че в последните дни в Старозагорска област се наблюдава значителен спад на заболелите от коронавирус. В събота от 27 взети проби, нито една не е дала положителен резултат. Въпреки това в инфекциозните отделения на болниците продължава да има пациенти в тежко състояние. Д-р Перчемлиева изрази надежда, че летните месеци ще бъдат сравнително спокойни, но обясни, че намаляването на заболеваемостта в никакъв случай не трябва да се отразява на темповете на ваксинация.

До този момент в област Стара Загора са поставени 47 227 дози ваксини. Статистиката показва, че в областта около 40 процента от населението е с поставена поне по една доза ваксина или е с преболедувана коронавирусната инфекция.

В Старозагорска област са разкрити 10 пункта за ваксиниране, като извън Стара Загора пунктове има и в Казанлък, Чирпан и Гълъбово. В последните 2 седмици обаче се забелязва спад на желаещите да се имунизират. За да стигне ваксината до максимално количество хора, от РЗИ са решили да разкрият мобилни екипи. Те ще ходят на място, в малките и отдалечени от градовете населени места, където има възрастни и трудно подвижни хора. Във връзка с това, от РЗИ помолиха кметовете да изготвят списъци на желаещи да се ваксинират по селата, за да могат мобилните екипи да достигнат до всички.

Като проблем във ваксинационната кампания беше посочена и почти нулевата активност на малцинствените общности. Ганчо Илиев от неправителствената организация „Свят без граници“ обясни, че броят на ваксинираните бавно расте заради изискванията на много европейски държави за наличие на имунизационен сертификат при влизане в страната, но в населението има страх и незнание. Той предложи да се направят срещи между представители на РЗИ, неформалните лидери на тези общности и здравните медиатори с цел разясняване на ползите от ваксинирането.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема