Световният ден на туризма ще бъде отбелязан в Стара Загора с уникална изложба

Световният ден на туризма – 27 септември, ще бъде отбелязан в Стара Загора с представянето на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол“. Официалното откриване на експозицията ще бъде в 17:30 часа в Музея на религиите. Тя включва 25 фотографии и информационни табла.

Те показват великолепието на късноантичните мозайки в три от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол – Епископската базилика, Малката базилика и Вила Ейрини.

Епископската базилика е най-голямата раннохристиянска култова сграда, открита в земите на римската провинция Тракия. Малко от впечатляващата архитектура на трикорабната базиликата с абсида, предверие и открит двор с колонади, е оцеляло във времето, но съхранени в два пласта са около 2,000 кв. м многоцветни мозайки, които превръщат базиликата в първокласен паметник на културното наследство.

Изложбата е реализирана от Фондация „Америка за България“ и до момента е представена в 6 държави. Тя цели да стимулира както развитието на вътрешния туризъм, така и сътрудничеството за популяризиране на обектите в Тракийски туристически район.

Експозицията ще може да бъде разглеждана до 27 октомври 2021 г.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, Организация за управление на Тракийски туристически район, Фондация „Америка за България“ в партньорство с Община Пловдив.

izlozhba

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема