В Музея на религиите е експонирана изложбата „Свобода и национално съзнание”

Изложбата „Свобода и национално съзнание” ще бъде открита на 20 юли в 17:30 часа в Музея на религиите в Стара Загора. Тя е съставена от 25 фотоса, илюстриращи началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност през XVIII и XIX в.

Изложбата разкрива основни периоди от борбата за Освобождение на България от турско робство, приключила на 3 март 1878 г. с подписването на Сан Стефанския мирен договор.

За национални празници изложбата е представяна в Европейския парламент в Брюксел, в Лондон и Братислава, в градовете Велико Търново, Ловеч, Троян, Панагюрище, Пловдив, Клисура, Враца, Стара Загора, в сградата на Народното събрание на Република България, съобщиха от Регионален исторически музей - Стара Загора.

Експонирани са репродукции на картини от наши и чужди художници, изобразяващи Паисий Хилендарски, Васил Левски и Г.С.Раковски, Априлското въстание, слизането на четата на Христо Ботев на Козлодуйския бряг, Българското опълчение, сражението при Орлово гнездо  на  Шипка, Самарското знаме и др.

Чрез тази експозиция може да се усети духа на българските борби за национална независимост, а историята оживява пред очите, благодарение на картините.

izlozhba 2

www.infoz.bg