Институции и организации проведоха среща в Стара Загора във връзка с бежанците от Украйна

В Областна администрация Стара Загора се състоя среща на представители на различни институции и неправителствени организации, свързана с бежанците от Украйна. От МВР съобщиха, че на пунктовете няма опашки за регистрация и няма проблеми с регистрацията на украински бежанци, информираха от пресцентъра на Областна администрация.

В срещата участваха областният управител проф. Наско Василев, зам. областният управител Любомир Желев, Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, Стефка Абаджиева, директор на БЧК, директорът на Регионална здравна инспекция д-р Станимир Станков, представители на МВР, Регионална дирекция „Социално подпомагане“, Регионално управление на образованието, Агенцията по заетостта.

oleg

По данни на МВР от днес, на територията на Старозагорска област пребивават 445 украински граждани с адресна регистрация. От тях 143 са деца. Статут за временна закрила са поискали 413 украинци. По-голямата част от бежанците са настанени в градовете Стара Загора и Казанлък, само двама са в Раднево. В Стара Загора 59 от украинците са в общински бази, а в Казанлък – 14. Останалите са в частни домове.

„Благодаря на всички български граждани, които помагат на бягащите от войната украинци. Наясно сме с материалната база, с която разполагаме към днешна дата. Получаваме ежедневно информация за очаквания брой бежанци от Украйна, които смятат да дойдат в Старозагорска област. Засега базата е достатъчна, но използваемите имоти - общинска и държавна собственост, са ограничени и при следваща вълна са възможни затруднения с настаняването“, каза проф. Василев.

Вени Петрова сподели притесненията на хотелиерите във връзка със забавянето на финансовата помощ за хотелиери, приютили бежанци. Друго притеснение в бранша е наближаващият туристически сезон и изтичащата на 31 май държавна програма за настаняване на бежанци в хотелите. От хотелиерския бизнес искат удължаване на програмата.

Представител на Агенцията по заетостта обяви, че към момента в областта има готови над 130 работни места за украинци. Подготвени са анкети за работодатели и за бежанци с цел по-бързо насочване към подходяща работа.

В Регионално управление на образованието са постъпили 5 заявления от родители, които желаят децата им да започнат училище, и 6 за записване в детска градина.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема