brexit

Великобритания напуска Европейския съюз. Резултатите от референдума

Жителите на Великобритания гласуваха за напускане на страната от Европейския съюз. Какви са резултатите от референдума, при който жителите на Великобритания гласуваха да остане ли Обединеното кралство в Европейския съюз? 

51,9% от жителите на острова дадоха гласа си за излизане от Европейския съюз. За излизането гласуваха 17 410 742 британци, а за оставане в рамките на Европейский съюз са подадени 16 141 241 гласа.

kameranПремиерът Дейвид Камерън практически подаде оставка. Той заяви, че преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да се водят от нов премиер. Камерън ще остане на поста си до есента, когато управляващата партия трябва да вземе решение за промените в правителството и страната ще има нов премиер.

Очаква се самият процес на излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз да продължи около две години. Резултатът от вота обаче е налице още днес. Великобритания няма да участва в решенията на ЕС. Променя се и икономическата база на Великобритания.

Вижте инфографиките на BBC и WSJ, които следяха резултатите от вота в реално време и дават детайлна информация за референдума по региони (Leave отчита гласовете дадени за излизане от ЕС). 

Всички градове в Шотландия и Северна Ирландия са гласували за оставане, заедно с Лондон, в останалите - позицията е обратната.

Около 5:30 часа българско време междинната обработка на бюлетините показваше, че 51,3% от британците са гласували за напускането на Европейския съюз. Данните са след обработката на гласовете от 234 избирателни района (61%). Този резултат обаче се променяше динамично и половин час преди това превес имаха гласовете в полза на желанието за оставане.

Информационните графики на световните агенции показват пълна статистика за гласуването в различните региони на Великобритания и за хода на преброяването на гласовете.

uk leave eu

Началният превес на гласовете за излизане пред тези за оставане на страната в рамките на ЕС доведе до стремително поевтиняване на британската валута. В ранните сутришни часове на 24 юли резултатът от вота беше вече ясен и като резултат сривът на британската валута спрямо американския долар е рекорден. Курсът слезе до най-ниското си ниво от 1985 г. насам - само за някалко часа от ниво 1,50 долара до почти 1,34 долара за една лира. Еврото, съответно и левът (с близо 5 стотинки в рамките на 3 часа в петък сутрин), също проевтиняха спрямо американската валута. 

Спрямо еврото британската лира загуби 5,4% от стойността си и в 10 часа на 24 юни 2016 г. една лира се струваше 1,24 евро.

uk leave eu ft
 

infoz autor  www.infoz.bg

На подобна тема