Евродепутатите са притеснени за демокрацията и основните права в Турция

Турция трябва да постави процеса на реформи в центъра на вътрешната си политика и да се ангажира недвусмислено със зачитане на демократичните права и принципи, които са в основата на ЕС, заявява Европейският парламент в резолюция относно напредъка на Турция през 2014 г.

Депутатите призовават Турция да уважава свободата на медиите, свободата на словото и независимостта на съдебната система и да приеме резултатите от провелите се наскоро парламентарни избори.

euro parlament 1Европейската комисия трябва да направи преоценка на начина, по който са водени преговорите досега, и как биха могли да бъдат подобрени и засилени отношенията и сътрудничеството между ЕС и Турция, посочват членовете на ЕП. Те също призовават Европейската комисия да подкрепи усилията на турското правителство за приключване на мирния процес с кюрдската общност чрез социално-икономически и образователни програми в югоизточната част на Турция.

„Турските избиратели дадоха знак, че искат промяна. Ние не би трябвало да им затваряме вратата“, заяви докладчикът Кати Пири (С&Д, Холандия). „Този доклад ясно призовава за повече, а не за по-малко, ангажираност с Турция на всички нива“, добави тя, след като докладът ѝ беше одобрен с 432 гласа „за“, 94 „против“ и 127 въздържали се.

Евродепутатите заявяват, че изборите са показали „устойчивостта на турската демокрация и демократичния дух на нейните граждани“ и приветстват „най-представителния парламент в модерната история на Турция“, „отразяващ многообразието в страната“. ЕП призовава всички политически партии да работят заедно за сформирането на стабилно коалиционно правителство, което да даде нов тласък на процеса на демократизация на Турция и диалога за реформи с Европейския съюз.

Уважение към свободата на медиите и в интернет, борба с корупцията

Членовете на Европейския парламент са загрижени за независимостта, безпристрастността и ефективността на съдебната власт и разделението на властите в Турция. Също така турското правителство следва да гарантира свободата на медиите „като приоритетен въпрос“, посочват евродепутатите и заявяват, че неотдавнашните действия на властите срещу свободата на медиите и плурализма на мненията са несъвместими с основните права на ЕС и „в противоречие с възобновяването на процеса на преговори“.

Парламентът осъжда опитите на турското правителство за забрана на достъпа до социални медии и уебсайтове, за сплашване на журналисти и други видове натиск над медиите. ЕП призовава Съвета да започне преговорите в областта на правосъдието и основните права, за да се насърчи извършването на ефективни реформи. Евродепутатите подчертават, че Турция трябва да покаже по-голяма политическа воля за създаването на подходяща правна рамка за борба с корупцията.

Засилване на сътрудничеството в областта на външната политика

Сътрудничеството между ЕС и Турция в областта на външната политика и борбата с тероризма трябва да бъде по-тясно, смятат евродепутатите. Турция трябва да използва всичките си ресурси, за да се бори с терористични групировки като т.нар „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), допълват членовете на ЕП. Те също така подчертават, че са необходими още усилия за стимулиране на директните контакти, включително чрез либерализиране на визовия режим.

Кипър

ЕП призовава лидерите на двете общности в Кипър да възобновят преговорите под егидата на Генералния секретар на ООН за обединението на острова. Турция трябва да започне изтеглянето на военните си части и да предаде контрола над района на Фамагуста на ООН. В същото време Република Кипър трябва да отвори пристанището на Фамагуста под митническия надзор на ЕС и да позволи на кипърските турци да търгуват с ЕС по законен начин, посочва ЕП. Турция трябва също така да се въздържа от допълнително заселване на турски граждани в окупираните територии на Кипър, заявяват депутатите.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Информационното бюро на ЕП в България)

Светът

Най-малко 8 души са загинали при повече от 100 пожара, избухнали в Турция през изминалата седмица. 7 от жертвите са при пожарите в Манавгат, провинция Анталия, а осмата жертва е в Мармарис. От средиземноморското крайбрежие на Турция повече от 1100 души бяха евакуирани от туристическия курорт Бодрум по море в неделя за втори пореден ден. По южното крайбрежие на Турция, фермерите се сблъскват с апокалиптични сцени, като горските пожари унищожават посеви, животни и домове

* * *
Заводите в еврозоната наемат нови работници с рекорден темп, за да отговорят на постоянно растящите поръчки. Създадените нови работни места през юли са най-много в Германия и Австрия

* * *
Хиляди хора излязоха в неделя в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Те нарушиха забраната за събирания, което доведе до сблъсъци с полицията и до задържане на около 600 демонстранти

* * *
Около 20 къщи са изгорели, а 8 души са ранени при големия горски пожар, който продължава и в неделя в северозападната част на полуостров Пелопонес, близо до град Патра

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът е бил на 60,8 км югозападно от остров Кос в Егейско море

* * *
В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни