Евродепутатите са притеснени за демокрацията и основните права в Турция

Турция трябва да постави процеса на реформи в центъра на вътрешната си политика и да се ангажира недвусмислено със зачитане на демократичните права и принципи, които са в основата на ЕС, заявява Европейският парламент в резолюция относно напредъка на Турция през 2014 г.

Депутатите призовават Турция да уважава свободата на медиите, свободата на словото и независимостта на съдебната система и да приеме резултатите от провелите се наскоро парламентарни избори.

euro parlament 1Европейската комисия трябва да направи преоценка на начина, по който са водени преговорите досега, и как биха могли да бъдат подобрени и засилени отношенията и сътрудничеството между ЕС и Турция, посочват членовете на ЕП. Те също призовават Европейската комисия да подкрепи усилията на турското правителство за приключване на мирния процес с кюрдската общност чрез социално-икономически и образователни програми в югоизточната част на Турция.

„Турските избиратели дадоха знак, че искат промяна. Ние не би трябвало да им затваряме вратата“, заяви докладчикът Кати Пири (С&Д, Холандия). „Този доклад ясно призовава за повече, а не за по-малко, ангажираност с Турция на всички нива“, добави тя, след като докладът ѝ беше одобрен с 432 гласа „за“, 94 „против“ и 127 въздържали се.

Евродепутатите заявяват, че изборите са показали „устойчивостта на турската демокрация и демократичния дух на нейните граждани“ и приветстват „най-представителния парламент в модерната история на Турция“, „отразяващ многообразието в страната“. ЕП призовава всички политически партии да работят заедно за сформирането на стабилно коалиционно правителство, което да даде нов тласък на процеса на демократизация на Турция и диалога за реформи с Европейския съюз.

Уважение към свободата на медиите и в интернет, борба с корупцията

Членовете на Европейския парламент са загрижени за независимостта, безпристрастността и ефективността на съдебната власт и разделението на властите в Турция. Също така турското правителство следва да гарантира свободата на медиите „като приоритетен въпрос“, посочват евродепутатите и заявяват, че неотдавнашните действия на властите срещу свободата на медиите и плурализма на мненията са несъвместими с основните права на ЕС и „в противоречие с възобновяването на процеса на преговори“.

Парламентът осъжда опитите на турското правителство за забрана на достъпа до социални медии и уебсайтове, за сплашване на журналисти и други видове натиск над медиите. ЕП призовава Съвета да започне преговорите в областта на правосъдието и основните права, за да се насърчи извършването на ефективни реформи. Евродепутатите подчертават, че Турция трябва да покаже по-голяма политическа воля за създаването на подходяща правна рамка за борба с корупцията.

Засилване на сътрудничеството в областта на външната политика

Сътрудничеството между ЕС и Турция в областта на външната политика и борбата с тероризма трябва да бъде по-тясно, смятат евродепутатите. Турция трябва да използва всичките си ресурси, за да се бори с терористични групировки като т.нар „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), допълват членовете на ЕП. Те също така подчертават, че са необходими още усилия за стимулиране на директните контакти, включително чрез либерализиране на визовия режим.

Кипър

ЕП призовава лидерите на двете общности в Кипър да възобновят преговорите под егидата на Генералния секретар на ООН за обединението на острова. Турция трябва да започне изтеглянето на военните си части и да предаде контрола над района на Фамагуста на ООН. В същото време Република Кипър трябва да отвори пристанището на Фамагуста под митническия надзор на ЕС и да позволи на кипърските турци да търгуват с ЕС по законен начин, посочва ЕП. Турция трябва също така да се въздържа от допълнително заселване на турски граждани в окупираните територии на Кипър, заявяват депутатите.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Информационното бюро на ЕП в България)

Светът

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич ще насрочи референдум за промяна на конституцията на Сърбия. Очаква се датата да е 16 януари 2022 г.

* * *
Избирателната комисия в Ирак обяви дългоочакваните окончателни резултати от парламентарните избори на 10 октомври, потвърждавайки победата на движението на шиитския лидер Моктада Садр, което става първа политическа сила в парламента

* * *
Правителството на Сърбия прие решение да ограничи административно цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември 2021 г. Става дума за цената на захарта на кристали, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, прясно мляко и други

* * *
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността си от страна на Запада и Украйна

* * *
Специален софтуер, базиран на технологии на изкуствен интелект, ще предупреждава федерални и регионални власти в Русия за предстоящи масови размирици и ще препоръчва действия за предотвратяването на ескалация

* * *
Русия обяви, че е извършила поредното успешно тестово изстрелване на своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ – част от ново поколение оръжейни системи. Ракетата е била изстреляна от военния кораб „Адмирал Горшков“ в Бяло море и е поразила морска цел на повече от 400 км. САЩ, Китай и Северна Корея също участват в надпреварата за хиперзвукови ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прихващане. Те летят със скорост над 5 пъти по-висока от тази на звука (около 1800 метра в секунда) в горните слоеве на атмосферата

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема