Бойко Борисов: До 10 – 15 години трябва да се намери технология за производство на енергия, която да не замърсява околната среда

Бойко Борисов: До 10 – 15 години трябва да се намери технология за производство на енергия, която да не замърсява околната среда

Темите за бюджета на Европейския съюз и за зелената сделка са крайъгълните камъни в Брюксел, предстоят още дискусии, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии след срещите си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По отношение на зелената сделка министър-председателят Борисов отбеляза, че всички са наясно с проблема и с това какви милиарди трябва да бъдат отделени. „Следващите 10 години трябва да се работи много активно. До 10 – 15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда. Това е сложен процес“ – добави Борисов, информираха от пресслужбата на Министерски съвет.

„За България в момента, това, което сме постигнали, въпреки намаления бюджет с 60 млрд. евро, е да получим толкова и повече пари, колкото сме имали, в процентно съотношение“ – отбеляза премиерът във връзка с преговорите по Многогодишната финансова рамка за периода 2021 – 2027 година. В рамките на визитата си в Брюксел Борисов е запознал ръководителите на двете европейски институции и с регионите, където сме по-изостанали. Отново е била обсъдена важността на кохезионната политика, която изглажда разликите между различните части на Европейския съюз.

Борисов изрази учудване от съпротивата в България срещу процеса на присъединяване на страната ни към еврозоната. „Опитаха се по темата за еврото да говорят, че това е нещо лошо. А чакалнята гарантира банковата система, нищо повече. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България“, коментира още премиерът Борисов. По думите му банковият съюз означава дисциплина, контрол и гарантирани финанси. „Това глобално ни привързва към Европа на първа скорост“ – изтъкна още министър-председателят Бойко Борисов.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема