Мигрантското споразумение между Турция и Европейския съюз дава възможност на българските граждани да спят спокойно

Мигрантското споразумение между Турция и Европейския съюз дава възможност на българските граждани да спят спокойно

„Искам да благодаря и във Ваше присъствие затова, че турската страна в лицето на вашите институции спазва твърдо споразумението с Европейския съюз относно българо-турската граница. И това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно. Така че го препотвърдихме този ангажимент!“

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместното изявление с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като двамата лидери проведоха среща в Президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. „Положих много усилия да направим тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат“, изтъкна премиерът Борисов и добави: „В същото време президентът беше готов да дойде в петък в София. Но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис, охлади моите желания да проведем тази среща. Но моята покана важи“.

Българският премиер изрази увереност, че рано или късно такава среща трябва да се проведе с Европейската комисия, с Европейския съвет и с европейските партньори. „Но може би още не всички са узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава“, акцентира Борисов. Премиерът подчерта, че трябва да се действа само с разум, мир и дипломация, като се зачита интереса и на другия, и като се спазват подписаните споразумения. „Гласувахме тези пари за Турция. Не мога да разбера защо не са дадени. Споделената тежест е основен принцип на Европейския съюз“, коментира министър-председателят Бойко Борисов.

„Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които спят по границата. Надявам се тези, които са далеч от този регион и когато се изказват, да видят първо дали ние сме си изпълнили нашите условия, нашите задължения и какво искаме тогава от съответната страна“, заяви още премиерът Борисов. Той приветства желанието на Турция заедно с Русия в Москва в четвъртък да намерят мирно решение и смъртоносният конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение.

По време на съвместното изявление премиерът Бойко Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бързия контакт с българския министър на здравеопазването за осигуряването на спешна доставка на защитни облекла срещу коронавируса, които се произвеждат в Турция, а в България са малко.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтъкна товара, който Турция е поела с над 4 милиона бежанци и подчерта, че страната изпълнява споразумението с Европейския съюз. Ердоган изрази съжаление, че очакванията от страна на Турция Европейският съюз да сподели този товар, не са намерили отговор. Според Ердоган Европейският съюз прилага двоен стандарт. Турският държавен глава подчерта отличните отношения между България и Турция. „С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността и солидарността на основата на взаимното уважение и разбирателство. Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да е пример за всички страни в Европейския съюз“, отбеляза още Ердоган.

(По информация на пресцентъра на Министерски съвет)

* * *

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е отхвърлил допълнителна европейска помощ от 1 милиард евро, за да приема мигранти в Турция в момент. 10 000 мигранти, повечето от които от Сирия и от други близкоизточни страни и Афганистан, достигнаха турската сухопътна граница със страните от Европейския съюз Гърция и България, откакто Турция отвори границата си миналата седмица.

На обща пресконференция в Анкара с премиера на България Бойко Борисов президентът на Турция заяви: „Ние говорихме с тях. Те ни казват: Ние ще ви пратим 1 милиард евро. Кого се опитвате да заблудите?... Ние не искаме повече тези пари“.
Ердоган упрекна лидерите на Европейския съюз, че не искат да споделят бремето с Турция, която е приела около 4 милиона мигранти и бежанци, в по-голямата си част сирийци, които избягаха от конфликта, опустошаващ страната им от 2011 г.

* * *

Във вторник министър-председателят Бойко Борисов ще посрещне на гранично-контролния пропускателен пункт „Капитан Петко Войвода“ председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Заедно с тях премиерът Борисов ще облети с хеликоптер част от южната граница на страната ни, която е външна за Европейския съюз. Бойко Борисов ще ги запознае с въведените от години мерки, които България изпълнява, гарантиращи сигурност за целия Европейски съюз.
Очаква се премиерът Бойко Борисов и европейските лидери да пристигнат на Правителствена зала на летище София около 17:00 часа, където ще обсъдят актуалната обстановка във връзка с мигрантския натиск и събитията в Сирия.

Министър-председателят Борисов ще информира председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за срещата му в понеделник вечерта с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, провела се в Анкара. При разговора ще бъдат дискутирани и необходимите действия, които трябва да се предприемат, за да успокоят ситуацията в региона и да допринесат за сигурността и стабилността.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема