Earth Speakr

България се включва в международен проект на един от най-известните съвременни артисти

Earth Speakr е нов интерактивен проект, който дава гласност на вижданията на децата за бъдещето на планетата. Проектът кани възрастните и хората, които взимат решения и правят промени, световните лидери на нашето време да чуят какво децата имат да кажат.

Earth Speakr използва добавена реалност и включва безплатно приложение и интерактивен сайт (www.earthspeakr.art), адаптирани на 24 езика и достъпни в целия свят. Earth Speakr е по инициатива на артиста Олафур Елиасон по повод Германското председателство на Съвета на ЕС 2020. Проектът ще се развие в следващите 6 месеца чрез идеите на децата.

Earth Speakr стартира на 1 юли 2020 г. с покана към децата в цяла Европа да развият този проект колективно, говорейки за бъдещето на планетата.

Инициативата на Исландско-датския артист Олафур Елиасон, Earth Speakr, включваща приложение, уебсайт,презентации и други, е основен компонент от културната програма по повод Германско председателство на Съвета на ЕС 2020. Проектът е финансиран от Федералното външно министерство и реализиран съвместно с Гьоте Институт. Earth Speakr е безплатен и насърчава колаборацията между хора от различни възрасти в Европа, които заедно да разсъждават върху проблемите, свързани с климатичните промени и бъдещето на планетата.

Децата говорят за планетата

През следващите 6 месеца всеки може да свали приложението на Earth Speakr и да анимира своята среда чрез интерактивни технологии за игра. Децата и младежите под разрешената възраст за гласуване могат да вземат участие, давайки своето предложение за каквото си изберат – дърво, обелка от банан, небето или улицата – и да говорят за обкръжаващата ги среда и планетата. Техните креативни предложения ще бъдат споделени на сайта www.earthspeakr.art и ще могат да бъдат преживяни в приложението чрез добавена реалност (AR).

„Earth Speakr е колективен проект, който кани децата да се превърнат в артисти. Как ще се развие проектът зависи изцяло от Earth Speakr-ите – тяхната креативност и въображение. Артистичният проект е изграден от техните мисли и визия, притеснения и надежди. Това, което те създават може да бъде закачливо и ексцентрично, сериозно или поетично. Няма правилно или грешно и всеки може да вземе участие. Earth Speakr кани децата да говорят от сърце и душа и да участват в изграждането на нашия свят и нашата планета, днес и в бъдещето“, каза Олафур Елиасон.

2020 EarthSpeakr Olafur Eliassson Lars Borges

„От децата обикновено се очаква да бъдат примерни в училище и да следват правилата. Но сега е наш ред, като възрастни, да чуем какво младите имат да кажат. В Earth Speakr, Олафур Елиасон дава на децата уникална възможност по креативен начин да дават идеи, които имат потенциал да помогнат за бъдещето на всички европейци. Със своите гласови записи, пуснати в основата на Европейското разработване на политики за развитие, Earth Speakr дава думата на младите и в името на нашето общо бъдеще, е добре да ги слушаме внимателно.“ - каза Хайко Маас, Федерален министър на Външните работи на Федерална Република Германия.

За да участват възможно най-много хора, Елиасон и студиото му създадоха дигитален проект с подкрепата на голям екип от деца, изследователи и други специалисти. Earth Speakr е адаптиран на всички 24 официални езика на Европейския съюз и е достъпен в целия свят. Проектът също така си партнира и с нарастваща мрежа от музеи, библиотеки и учебни институции като Гьоте Институт, за да споделят проекта онлайн, както и на живо, когато и където е възможно в ситуацията на социално дистанциране.

Възрастните слушат за бъдещето

Earth Speakr дава гласност на предложенията на децата и кани възрастните, хората, които взимат решения и правят промени, и световните лидери на нашето време да ги чуят. В www.earthspeakr.art възрастните могат да покажат, че се ангажират с тези идеи и предложения чрез създаването на т.нар. „Loud Speakrs“, колекция от предложения, използваща добавена реалност. Loud Speakrs може да бъде поставено навсякъде на виртуалната карта – на публични площади, паркове, над политически сгради – за да насърчат и други хора да чуят. Посланията на Earth Speakr ще се предават и в Justus Lipsius Building и Europa Building в Брюксел, в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург и в Europa Building на Федералното Външно Министерство в Берлин.

„Животът на Земята е съжителство между хора, животни, растения и екосистеми. Ние трябва да зачитаме това съжителство и да предприемаме правилните действия, за да го съхраним. В дебатите относно климатичните проблеми в днешно време е изключително важно гласът на следващото поколение да бъде чут силно и ясно, тъй като те са тези, които ще живеят в бъдещето, което в момента градим.

Моят проект Earth Speakr кани децата да говорят за климата, независимо дали с тревога, или с надежда. С приложението на Earth Speakr те могат да изразят себе си чрез каквото си изберат от заобикаляващата ги среда. Проектът събира техните идеи на едно място и има за цел да им даде гласност. Ние, възрастните, хората, взимащи решения и политици, трябва да чуем креативните предложения на децата и да ги вземем насериозно“, каза Олафур Елиасон.

От 1 юли 2020 предложенията на децата ще се появят на виртуалната карта на Earth Speakr и Loud Speakrs могат да бъдат видяни в добавената реалност на популярни места в страните от Европейския съюз. За да разберете повече и да участвате в изграждането на проекта, свалете приложението на Earth Speakr от Google Play или App Store, посетете уебсайта www.earthspeakr.art и се включете в дискусията @earthspeakr в социалните мрежи.

Включете се!

Децата могат да създават Earth Speakr предложения и да канят техните приятели.

Възрастните и хората, които взимат решения и правят промени, световните лидери на нашето време могат да разгледат идеите и предложенията на Earth Speakr, да създават групи от предложения, т.нар Loud Speakrs, да споделят темите, с които се ангажират най-много. Елиасон се надява да вдъхнови политиците да обърнат внимание и да разгледат тези идеи, за да могат децата да почувстват, че техният глас има значение.

Институциите могат да организират събитие и да насърчат децата да се включат. Инструментите в сайта ви насочват към създаването на интересни активности за децата, за да разгледат и проучат проекта.

За Олафур Елиасон

Датско-исландският художник Olafur Eliasson (р. 1967 г.) работи със скулптура, живопис, фотография, филм, инсталации и дигитални медии. Неговото изкуство е мотивирано от интересите му към възприятието, движението, въплътеното преживяване и усещанията за собствена личност и общност. Надхвърляйки границите на музеи и галерии, неговата практика ангажира публиката чрез архитектурни проекти, интервенции в градското пространство, образование за изкуството, изработването на политики и на действия в областта на климата. От средата на 90-те години Eliasson е реализирал множество големи изложби и проекти по света. През 2019 г. беше обявен за Посланик на добра воля на Програмата за развитие на Организацията на обединените нации за действия в областта на климата и целите за устойчиво развитие.

Намиращо се в Берлин, Studio Olafur Eliasson се състои от многочислен екип от майстори-занаятчии, архитекти, архивари, изследователи, администратори, готвачи, историци на изкуството и специализирани техници.www.olafureliasson.net

За Германското предстедателство на Съвета на Европейския съюз - 2020

  • За информация за Германското председателство на Съвета на Европейския съюз 2020 и културната програма, моля посетете: www.eu2020.de.

За Гьоте Институт

Гьоте Институт е културният институт на Федерална Република Германия, активен по целия свят. С нашите 157 института в 98 страни, ние стимулираме изучаването на немски език по света, насърчаваме международния културен обмен и предаваме съвременния образ на Германия. Чрез партньорства с институции в много страни, Гьоте Институт има около 1000 конктактни точки по света.

Гледайте как Олафур Елиасон разглежда своя проект Earth Speakr

 

Eliasson Earth Speakr

Eliasson Earth Speakr 03

Eliasson Earth Speakr 05

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема