Европа – завръщане към бъдещето

▶️ Европа – завръщане към бъдещето

След като пандемията превърна 2020 г. в една от най-тежките години в историята на Европа, днес гледаме напред към бъдещето с възстановено доверие. Пандемията от есента на 2020 г. ни порази даже по-тежко от пандемията от пролетта на 2020 г. Европа отново беше в кризисен режим, напълно съсредоточена върху ограничаването на разпространението на вируса. Европейският съюз удвои усилията си.

Той работеше за осигуряването на ваксини, увеличаването на тяхното производство, засилването на международното сътрудничество срещу пандемията и извеждането на Европа от икономическата криза с помощта на NextGenerationEU. Това се казва в документа „Състояние на Съюза през 2021 г.“, публикуван преди речта на 15 септември за състоянието на Европейския съюз на на председателя Урсула фон дер Лайен. В него се прави преглед на резултатите от изминалата година.

Публикацията е достъпна на всички езици на ЕС и описва мерките, предприети за справяне с пандемията и за изпълнение на политическите приоритети на Комисията.

Поставя се особен акцент на две теми: неуморната работа на Комисията за прекратяване на пандемията и за даване на нов тласък на нашите икономики чрез Плана за възстановяване NextGenerationEU. Брошурата обхваща и действията на Комисията на международната сцена.

През изминалата година стартира и Конференцията за бъдещето на Европа, която също е отразена в публикацията. Тя дава думата на гражданите да изразят пряко вижданията си за развитието на Съюза. Брошурата включва и хронология на основните събития от септември 2020 г. насам.

Реч за състоянието на Съюза на председателя Фон дер Лайен, 2021 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе своята годишна реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент в Страсбург.

Председателят постави акцента на речта си върху възстановяването на Европа от кризата с коронавируса и върху това, което Европейският съюз трябва да направи за трайно възстановяване, осигуряващо ползи за всички – от подготвеността в областта на здравеопазването до социалното измерение, технологичното лидерство и Съюза в областта на отбраната.

 

 

eu

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg