Колко струва ваксината на Pfizer и Biontech?

Колко струва ваксината на Pfizer и BioNTech?

В средата на 2020 г. изпълнителният директор на BioNTech Угур Сахин уверява, че никоя фармацевтична компания няма да „се позлати“ от ваксината срещу коронавируса. Няколко дни по-късно Европейската комисия получава строго поверително предложение от името на Pfizer и BioNTech. То обяснява многословно колко сериозни са икономическите щети, причинени от пандемията.

Според изчисленията на двете фармацевтични компании заразата от ковид-19 причинява на Европейския съюз по 3,8 милиарда евро всеки ден и цели 1,4 трилиона евро за годината. Изходът от тази спешна ситуация бил само един – ваксина.

След това Pfizer и BioNTech аргументират начина, по който фармацевтичните компании оправдават цените си от години: Според тази логика решаващият фактор е не колко са похарчени за изследвания и разработки, а колко голяма е медицинската полза от новия препарат. След това трябва да се измери цената. В офертата, подадена до Европейската комисия (Expression of Interest), се твърди: „Ако щетите за милиарди, причинени от пандемията, бъдат прехвърлени на традиционен модел за рентабилност, човек би стигнал до цена за доза ваксина, която би била неподходяща по време на глобална пандемия“. Информацията е изнесена от германската обществена телевизия Westdeutscher Rundfunk Köln (WDR), Norddeutscher Rundfunk (NDR), обществен радио – и телевизионен оператор със седалище в Хамбург и най-големият германски национален всекидневник „Зюддойче Цайтунг“ (Süddeutsche Zeitung), цитирани и от investor.bg.

vaccine covid19 03

След това въведение Pfizer и BioNTech представят щедрата си оферта: Двете компании предлагат на Европейския съюз своята ваксина с получер шрифт на цена от 54,08 евро на доза, при закупуване на 500 милиона дози. До сделка на такава цена не се стига. Общо Pfizer и Biontech искат 27 млрд. евро за толкова ваксини, колкото за половината от населението на Европейския съюз. Pfizer и Biontech уверяват в офертата, че ценовото предложение вече включва „най-високия процент отстъпка“, който може да предложат на индустриализирана страна.

Първоначалните изчисления за цената на ваксината ни беше 54,08 евро на доза, потвърди изпълнителният директор на BioNTech Угур Сахин. Неговият коментар, направен след публикации от тази седмица, според които компанията е поискала много висока цена за своята разработка, което може и да е отказало Европейския съюз от покупката на по-големи количества. Първите оценки са направени в средата на юни. „По това време ние просто не знаехме в какъв мащаб точно ще бъде производството“, коментира Сахин и допълва, че в този момент не е имало яснота за производствения процес и разходите.

С цена от 54,08 евро ваксината на BioNTech би била повече от двадесет пъти по-скъпа от доза от ваксината, която AstraZeneca разработи заедно с Оксфордския университет. „Мисля, че цената е съмнителна“, критикува председателят на Лекарствената комисия към Лекарската камара в Германия Волф Дитер Лудвиг, предложението на Pfizer и BioNTech. „Гледам на това като на стремеж към печалба, която по никакъв начин не е оправдана в настоящата ситуация на пандемия“.

Тези сравнително високи цени могат да хвърлят нова светлина върху нежеланието на някои страни от Европейския съюз да придобият ваксината на BioNTech през лятото. Някои от страните членки поставиха под съмнение ефективността на новата технология за иРНК* и не са били склонни да предоставят на производителите на ваксини отказ от отговорност – те също така са искали по-ниски цени. Във всеки случай Волф-Дитер Лудвиг казва, че разбира позицията на Европейския съюз: „Мисля, че беше редно да се поколебаем при толкова висока цена“.

В интервю за Der Spiegel в началото на годината изпълнителният директор на BioNTech Угур Сахин разкритикува преговорите с Европейския съюз: „Процесът в Европа със сигурност не беше толкова бърз и ясен, колкото преговорите с други страни“, каза шефът на компанията. „Очевидно надделя впечатлението: Ще се наситим, няма да е толкова лошо и ще контролираме вируса. Бях изненадан“.

Директорът на BioNTech Угур Сахин остави без отговор тази седмица искането за коментар на офертата на високи цени. Говорител на компанията не отговори пред Süddeutsche на конкретни въпроси относно офертата, но посочи, че цената на ваксината „зависи от различни фактори“. Тя се намирала „в определен диапазон за всички страни с по-високи доходи“. Досега обаче компанията не била реализирала никакви печалби. Но ако все пак спечели от продажбата на ваксината срещу ковид-19, компанията щяла да я „реинвестира в по-нататъшното развитие на тази технология“.

Фармацевтичната компания Pfizer пояснява: „Нашите дискусии с правителствата и всички последващи споразумения са поверителни“. Говорител на Европейската комисия съобщи по електронната поща, че комисията няма право да предоставя информация за цените по договорни причини. Като цяло обаче „сключването на договор с всички компании трябвало да доведе до взаимно задоволителен договор“. Действителната цена с BioNTech била договорена още през лятото.

Едва през ноември 2020 г. Европейската комисия подписа договор с Pfizer и BioNTech. Окончателната цена се пази в тайна до днес, но според информация от Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR тя е 15,50 евро за доза. Ройтерс беше първата, която обяви тази цена. Това значи, че Европейския съюз би постигнал значително намаляване на цените в сравнение с офертата през юни 2020 г. САЩ също плащат приблизително същата цена. Те вече бяха подписали договор с Pfizer през юли, който им осигури 100 милиона дози за 1,95 милиарда долара. Това възлиза на около 16 евро за доза.

Все пак в края на седмицата Сахин коментира темата пред вестник Bild, като твърди че BioNTech и Pfizer са предложили ваксината си през лятото на 2020 г. на индустриалните страни на цена от между 30 и 15 евро. Ценовият модел бил изчислен през юли за всички индустриализирани страни със съответно големи количества за поръчки, казва Сахин пред вестник Bild. „На 22 юли 2020 г. подписахме американския договор въз основа на новите параметри, които предполагаха цена от 19,50 долара. Всички индустриализирани страни получиха този ценови модел“.

С изявленията си шефът на BioNTech се противопоставя на твърдението, че германската компания и нейният американски партньор Pfizer са предложили на Европейския съюз своята ваксина за повече от 50 евро на доза миналото лято. Европейската комисия, която отговаря за поръчките на ваксини за всички държави членки, е критикувана от седмици, тъй като европейците се снабдяват с ваксините много по-късно и по-бавно, отколкото например Великобритания.

Изненадващото обаче е не само високата цена, която Pfizer и BioNTech първоначално са поискали от Европейския съюз, но и твърдението в офертата към Европейския съюз, че разработването на ваксината е „изцяло самофинансирано“. Това може да е вярно за Pfizer, но не и за германската компания BioNTech, която разработи ваксината. Всъщност ангажиментът на основателите на Hexal Андреас и Томас Щрюнгман беше от решаващо значение, но BioNTech също така е субсидирана от Германия с няколко милиона евро. Федералното министерство на образованието и научните изследвания съобщи, че министерството „значително е подкрепило фазата на основаване на BioNTech и е подкрепило финансово и структурно ключовите първи години на компанията“.


* иРНК ваксина – (информационна РНК, англ. mRNA – от ‘messenger’, на английски вестоносец). Такива са ваксините, разработени от Moderna (американска биотехнологична компания със седалище в Кеймбридж, Масачузетс) и от BioNTech (германска биотехнологична компания, базирана в Майнц), която работи заедно с Pfizer („Файзър“, американска многонационална фармацевтична корпорация, една от най-големите фармацевтични компании в света).

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема