Нова ваксина срещу ковид ще се прилага в Европейския съюз

Нова ваксина срещу ковид ще се прилага в Европейския съюз

Европейската комисия одобри осмия договор с фармацевтично дружество с цел да закупи неговата евентуална ваксина срещу ковид. В договора с Valneva се предвижда възможността всички държави членки на Европейския съюз, да купят почти 27 милиона дози през 2022 г. Включена е и възможност ваксината да бъде приспособявана към новите щамове, а държавите членки ще може да направят допълнителна поръчка за до 33 милиона ваксини през 2023 г.

Договорът с Valneva допълва вече широкия набор от осигурени ваксини за производство в Европа, който включва вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna и Novavax. Благодарение на разнообразния набор от осигурени ваксини Европа ще бъде добре подготвена за ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни. Държавите членки биха могли да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: В договора се предвижда възможност ваксината да бъде приспособявана към нови варианти. Нашият широк набор от ваксини ще ни помогне да се борим с ковид и вариантите му в Европа и извън нея. Пандемията не е свършила. Всеки, който може, би трябвало да се ваксинира.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, заяви: Стратегията на Европейския съюз за ваксините продължава да дава резултати по време, когато броят на случаите на ковид за съжаление отново нараства в целия Европейски съюз. Ваксината на Valneva ще бъде още една възможност в широкия ни набор, когато бъде одобрена като безопасна и ефикасна от Европейската агенция по лекарствата. Ние продължаваме да подкрепяме държавите членки в усилията им за ваксиниране на населението, а посланието ни остава същото: вярвайте в науката и ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте.

Valneva е европейско биотехнологично дружество, което разработва ваксина с инактивиран вирус, направена от живия вирус чрез химическо инактивиране. Това е традиционна технология за производство на ваксини, която се използва от 60 – 70 години, с установени методи и висока степен на безопасност. Тази технология се използва при повечето противогрипни ваксини и при много от ваксините, поставяни в детска възраст. Понастоящем това е единствената евентуална инактивирана ваксина срещу ковид в процес на клинични изпитвания в Европа.

Комисията, с поддръжката на държавите членки на Европейския съюз, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, вземайки предвид използваната технология, опита на дружеството в разработването на ваксини и производствения му капацитет за снабдяване на всички държави членки на Европейския съюз.

Контекст

На 17 юни 2020 г. Европейската комисия представи Европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ефикасни и безопасни ваксини срещу ковид. В замяна на правото на покупка на определен брой дози в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на споразумения за предварително закупуване.

С оглед на настоящите и новите варианти на SARS-CoV-2, по-издръжливи на имунен отговор, Комисията и държавите членки водят преговори за нови споразумения с дружества, които вече участват в набора на ЕС от ваксини, като това ще позволи бързо закупуване на приспособени ваксини в достатъчни количества за засилване и удължаване на имунитета.

За закупуването на нови ваксини държавите членки могат да използват инициативата REACT-EU – една от най-мащабните програми в рамките на новия инструмент Next Generation EU, с която се продължават и разширяват мерките за реакция при кризи и за преодоляване на последиците от кризи.

За повече сведения

На подобна тема