От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия

Министерството на вътрешните работи дава съвети за безопасно пътуване през зимата. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми, предназначени за зимни условия, или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Всички течности трябва да бъдат сменени със зимни. Особено важно е да се замени водата с антифриз.

1. Проверете техническата изправност на спирачките, средствата за сигнализация и светлинните източници.
2. Не потегляйте на път, ако отоплителната инсталация и миещото устройство за стъкла са повредени. Подменете перата на чистачките.
3. Поддържайте номерата, стъклата и огледалата за обратно виждане чисти.
4. В три- и четириколесните МПС задължително трябва има обезопасителен триъгълник; аптечка; пожарогасител и светлоотразителна жилетка. При необходимост подновете съдържанието на аптечката.
5. Движете се внимателно при намалена видимост, в сумрак или в тъмната част на денонощието, не заслепявайте насрещно движещите се.
6. Ако не сте шофирали през зимата, информирайте се за спецификата на управление при аквапланинг, поледица, снеговалеж и влошени метеорологични условия.
7. В началото на зимата поставете в багажника буксирно въже, вериги за сняг и лопата. Проверете състоянието на резервната гума.
8. При нужда или ако сте в рискова ситуация, позвънете на телефон 112.

workshop

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема