Росен Плевнелиев: Излезте и гласувайте по съвест!

Росен Плевнелиев: Излезте и гласувайте по съвест!

Президентът на България Росен Плевнелиев направи обръщение към нацията на по повод предстоящите местни избори и националния референдум на 25 октомври 2015 г. Държавният глава призова към активност и заяви, че застава зад пряката демокрация.

Скъпи сънародници,

Предстоят местни избори, а за първи път в нашата най-нова история съвместно с тях ще се проведе и референдум.

Призовавам политическите сили да уважим българския народ, като му предоставим един истински ден за размисъл – без манипулации, взаимни обвинения и провокации. Нека покажем, че сме научили уроците от близкото минало, когато скандали съпътстваха дори и деня за размисъл на българските граждани. Както стана ясно, от този подход губят всички, но преди всичко се губи доверието на хората, а то е най-ценният ресурс за всеки политик и всяка държава.

Заставам зад пряката демокрация. Тя ни предоставя допълнителни, неизползвани досега възможности, които със сигурност ще обогатят демократичния модел в страната. Сега всичко зависи единствено от нас, милионите гласоподаватели – от нашата активност, от нашата отговорност и позиция за случващото се в държавата. Добра или лоша, активна или не, предизборната кампания е вече зад гърба ни. Остава един ден за размисъл и всичко идва в нашите ръце. В този ден нито един от нас няма да бъде обикновен избирател на лявото или дясното, надявам се и да не бъде пасивен гражданин, който с равнодушие и липса на позиция да се дистанцира от политическия модел в страната. Тази неделя всеки от нас може да гласува за добър стопанин на своето населено място. Тази неделя всеки от нас има в ръцете си още една много важна бюлетина, тази за референдума, с която да заяви недвусмислено желанието си да бъде част от решенията за България и да бъде чут. Нека използваме тази възможност като докажем, че българското гражданско общество е активно, разбира проблемите, дава решенията и изисква резултати.

През последния месец политическите сили и независимите кандидати се състезаваха за нашия глас. Предлагаха ни своите идеи и концепции за развитието на населените места, в които живеем. Изборът за местни власти е от изключително значение за всеки от нас. Нека изберем кмет и общински съветници, които знаят и могат. Нека мислим прагматично и разумно. Вече имаме достатъчно опит и можем да направим разликата между политическите лозунги и работещите идеи за българските региони. Имаме на своя страна и ресурсите на Европейския съюз – един уникален съюз за мир, човешки права и свободи. България е горд и активен член на европейското семейство. За да се възползваме максимално от европейската солидарност, която вече видимо променя България пред очите ни, нека изберем компетентни и можещи, модерно мислещи местни ръководители.

На предстоящите избори ще видим добре познатите ни изборни практики от миналото, но на тези избори имаме големия шанс и да дадем път на новото, различното в политиката. Избираме между това да ни обещават предизборно всичко, след което да бъдем оставени в забвение до следващите избори или да имаме думата по всеки важен въпрос за страната. Това ни предлага пряката демокрация – да се чува и нашият глас, освен този на нашите представители. Нека дадем път на пряката демокрация и референдумите в България, като гласуваме масово в неделя. Нека всеки от нас даде своя глас „за“ или „против“ въвеждането на електронно гласуване. Без значение как гласуваме на референдума, нашият глас е важен, защото е глас за повече демокрация!

Вече познаваме добре модела, по който действа политическата ни система. Той има своите плюсове и минуси. Постигнахме не малко в прехода от тоталитарен режим към правова държава с демократични институции. Всеки от нас има своите критики за това как работи държавата. Но нека имаме и позиция как да подобрим нещата. Сега имаме именно този шанс. Наслушахме се на месии, на популисти с радикални решения, на политици, които отричат всичко постигнато и предлагат всеки път да почваме отначало, а всъщност разчитат на пасивността на гражданското общество. Тази неделя обаче имаме реален шанс да подобрим съществуващия демократичен модел. Шанс да изграждаме сами институциите, вместо да бъдем пасивни. Трябва да бъдем активни, необходимо е с гласа си всеки един от нас да опровергае твърденията, че българският народ няма достатъчно опит, че важните въпроси за държавата може да ги решава един ограничен кръг от хора. За това ще гласуваме на референдума в неделя. Конкретният въпрос е ясен и сам по себе си изключително важен, защото е въпрос за това, как българският народ да излъчи своите представители. Но има и още един въпрос – ще има ли в България референдуми по принцип или отново ще дадем възможност на политическите сили да се състезават по популизъм, вместо да чуят народа.

Не е вярно, че референдумът е осакатен, че се е обезсмислил, че няма да успее – всичко това са тези, налагани от хора, на които сегашното статукво им харесва и които се опитват да ни обезсърчат. Този път обаче е различно, защото референдум на 25 октомври ще има и всичко ще е в нашите ръце. Уверен съм в мъдростта на българския народ и в това, че няма да пропуснем този шанс да променим правилата за добро. Нека най-после дадем път на пряката демокрация в страната.

Скъпи сънародници,

Излезте и гласувайте! Гласувайте по съвест. Гласувайте заради собственото си право да бъдете питани и да бъдете чути от политиците. Бъдете активни!

infoz autor www.infoz.bg

Светът

Най-малко 8 души са загинали при повече от 100 пожара, избухнали в Турция през изминалата седмица. 7 от жертвите са при пожарите в Манавгат, провинция Анталия, а осмата жертва е в Мармарис. От средиземноморското крайбрежие на Турция повече от 1100 души бяха евакуирани от туристическия курорт Бодрум по море в неделя за втори пореден ден. По южното крайбрежие на Турция, фермерите се сблъскват с апокалиптични сцени, като горските пожари унищожават посеви, животни и домове

* * *
Заводите в еврозоната наемат нови работници с рекорден темп, за да отговорят на постоянно растящите поръчки. Създадените нови работни места през юли са най-много в Германия и Австрия

* * *
Хиляди хора излязоха в неделя в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Те нарушиха забраната за събирания, което доведе до сблъсъци с полицията и до задържане на около 600 демонстранти

* * *
Около 20 къщи са изгорели, а 8 души са ранени при големия горски пожар, който продължава и в неделя в северозападната част на полуостров Пелопонес, близо до град Патра

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 е регистрирано край бреговете на Гърция. Епицентърът е бил на 60,8 км югозападно от остров Кос в Егейско море

* * *
В Мианма бе съставено временно правителство начело с водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема

Най-четеното от последните дни