Стара Загора е Общината с най-много инвестиции за 2023 г.

В Министерството на иновациите и растежа работим целенасочено за това България да се утвърди като привлекателна дестинация за инвеститори с добри и предвидими условия. От началото на мандата на правителството имаме рекорден брой инвеститори – връчени са 23 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите за 510 млн. лева и 2022 работни места.

Това е с 41% повече от същия период за миналата година. Това заяви снощи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на официалната церемония „Инвеститор на годината“ за 2023. На нея бяха отличени едни от най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас, през изминалата година. Събитието се организира за осемнадесети път от Българската агенция за инвестиции към Министерството на иновациите и растежа.

Министър Стойчева отличи един от световните лидери в автомобилната индустрия „Нидек Елесис Ар енд Ди Юръп България“ ЕООД с наградата „Инвестиция в иновативен бизнес“. Компанията е част от японската корпорация Нидек и е сред най-големите производители на електрически двигатели и компоненти в своята сфера с мащаба на производство, степен на специализация и конкурентни дейности. „Нидек България“ инвестира близо 5 млн. лв. в създаване на експортен екип за научна и развойна дейност у нас, която е съсредоточена върху разработване на инвертори за електронна тяга, бордови и извънбордови зарядни устройства, преобразуватели и всякакви приложения за моторни задвижвания. По проекта се откриват над 70 работни места, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

На церемонията Стойчева посочи още, че визията на Министерството на иновациите и растежа за 2024 г. се основава на технологиите, човешкия капитал и развитието на екосистемата. „Приоритет на Министерството е създаването на благоприятна среда за развитие на иновации, сътрудничество между бизнеса, академичната общност, правителството и всички местни структури. Също така и превръщането на България в иновационен хъб в Югоизточна Европа, която да бъде лидер и да обедини иновационните долини в региона“, заяви министърът на иновациите и растежа.

Голямата награда за „Инвеститор на годината“ за 2023 г. получи „Шнайдер Електрик България“ ЕООД – лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и световен производител на електрически компоненти. Отличието връчи заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел.

Наградата за „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ връчи министърът на икономиката Богдан Богданов на една от най-известните марки за спорт на открито „Амер Спортс България“ ЕООД.

В категория „Инвестиция на зелено“ победител стана „Глас Контрибюшън“ ЕАД за инвестиция в разширяването на стъкларския завод „Рубин“ в гр. Плевен с фокус върху намаляване на въглеродните емисии. Наградата беше връчена от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова.

Наградата „Инвестиция в човешки капитал“ връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на фирмата „Технически компоненти България“ ЕООД. Отличието „Устойчив бизнес“ отиде в „Бадер България“ АД. Наградата връчи изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаждиев.

За „Община в България с най-много инвестиции за 2023 г.“ беше отличена Община Стара Загора. Наградата беше връчена от заместник-министъра на вътрешните работи Христо Стефанов на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.

„За мен е огромна чест да получа това признание. То е плод на много колективни усилия не само през изминалата година. Реализираните инвестиции в нашата община са за над 400 млн. лева“, каза кметът Тодоров, като допълни, че се очакват и още. Той лично благодари на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, както и на министъра на икономиката Богдан Богданов за подкрепата, която получава Стара Загора. Гости на церемонията бяха и зам.-кметът по „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ Радостин Танев, началникът на отдел „Инвестиции“ Росица Райкова, както и изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев.

zhivko Todorov

TODOROV PRIZ

Наградата „Инвестиция с нисък въглероден отпечатък“ отиде в „Хайделберг Матириълс – Девня цимент“ АД, като я връчи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. За „Инвестиция с висок принос за развитие в региона“ беше наградена „Синьо лято“ от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Тази година наградата „Успешен стартъп“ получиха три стартиращи предприятия – „Барин Спортс“ АД, „Келвин Хелт“ АД и „Дайе“. Отличията връчиха заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Найденов.

Две компании взеха приза за „Иновативен продукти“ – „Дронамикс Кепитъл АД“ и „Евротръст“. На първите връчи заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, а на вторите – директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова.

На тържествената церемония присъстваха министри, представители на местната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и др.

investitor

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема