7 развенчани мита за компютрите втора употреба

Днес непрекъснато се раждат все нови и нови митове и легенди за употребяваната техника. Заливат ни с информация и предубеждения за това колко добра или лоша производителност имат. Истината, обаче е, че лаптопите и настолните компютри втора ръка вършат чудесна работа.

За доказателство, вижте тези седем мита за компютрите и колко лесно те са развенчани от опитни ИТ специалисти.

Мит 1. Компютрите втора ръка са бавни, а работата с тях е ужасно изнервяща

Първото нелепо твърдение, относно тези машини е, че те работят изключително бавно. Всъщност това изобщо не е така! Според професионалистите в ИТ сферата, ако употребяваните компютри са преминали през добър сервиз за профилактика, те могат да бъдат, дори по-надеждни от новите.
В много случаи компютрите втора ръка се предлагат отново на пазара с подменени (ъпгрейднати) части, като нов хард-диск или рам-памет, с което се гарантира оптимална производителност.

Един от специалистите на Microsoft е провел сравнителен тест, предоставяйки на потребителите нови и втора ръка компютри, с които да сърфират в интернет и да изпълняват с тях различни задачи. Хората предварително не са знаели дали работят с новия или употребявания компютър.

Резултатът - от гледна точка на производителност, хората не са могли да направят разлика между двата компютъра.

Мит 2. Компютрите втора ръка се развалят по-често от новите

komputri vtora rakaНякои хора смятат, че използваните компютри се продават, защото са повредени. Всъщност, опитните техници споделят, че ако компютрите втора ръка, са издържали успешно теста на времето и са били в експлоатация в продължение на три, или повече години, то те са се доказали, там, където по-голямата част от другите компютри не успяват. С други думи, употребяваните компютри са каймака, те работят страхотно, защото са произведени и използвани правилно.

Мит 3. Когато купувате употребяван компютър, купувате проблема на някой друг

Нормално е да мислите, че те са излезли от употреба заради технически проблеми, но това рядко се случва. Истината е, че купувате финансовото положение на някой друг.

Според специалистите по-голямата част от тези компютри действително са в края на лизинговия си период. След две или три години, когато лизингът на тези системи изтече, компанията продава компютрите на други търговци, които ги препродават.

Всъщност вие получавате две или тригодишен компютър, който с голяма вероятност е бил собственост голяма фирма или банка и вероятно за него се е грижил ИТ екипът на компанията.

Мит 4. Новите компютри са в пъти по-издържливи от компютрите втора ръка

Вероятно сте чували поговорката, която глави "Получаваш това, за което плащаш". Според специалистите, тя не важи в този случай, защото употребяваните компютри не само са по-евтини, но и работят отлично и издържат дълго време.

Представете си само, че си купувате нов компютър, който ще ви служи вярно дълги години. За този период от време вие няма да го ъпгрейдвате или преинсталирате, защото не сте имали проблеми с него или не сте сметнали за необходимо. Не може обаче да очаквате, че този компютър ще работи толкова добре, колкото в деня, когато сте го закупили, тъй като нито веднъж не сте го занесли на сервиз, за да го почистят или преинсталират. Ето тук идва и разликата с компютрите втора ръка, които преди да бъдат пуснати в продажба задължително се тестват, преинсталират и в случай на нужда ъпгрейдват с нови компоненти.

Мит 5. Компютрите втора ръка не са достатъчно мощни, за да служат на бизнеса ви

Отново грешите! В действителност, тези компютри, вероятно вече са движили бизнеса на предишния си собственик. Обикновено компютрите втора ръка, които се предлагат в специализираните магазини са бивши корпоративни машини. Най-вероятно тези машини ще имат по-добри процесори, отколкото новите, които струват същите пари.

Много големи компании в развитите държави на определен период от време подменят изцяло своите компютри с нови, а употребяваните се предлагат на много по-ниски цени в специализираните магазини.

Мит 6. Употребяваните компютри са само една ненужна вещ

Това далеч не е така. Въпреки, че тези компютри вече са имали друг собственик преди вас, това не означава, че са за боклука. Има много компютри, които имат още много какво да дадат, като производителност и безпроблемна работа на своите собственици.

Един от начините тези компютри действително да заработят още по-добре е като се ъпгрейдне техния BIOS. Това е основния софтуер, който управлява хардуера и прави всичко от рендирането на пикселите на дисплей до подпомагане на процесора да комуникира с твърдия диск.
На българския пазар има много магазини, предлагащи компютри втора ръка, които често се продават с новоинсталиран BIOS. Задайте си въпроса, кога за последен път сте актуализирали BIOS-а на купения като нов компютър? Вероятно никога.

Мит 7. Употребяваните компютри нямат добри гаранции, защото не струват

Всички нови компютри се продават с гаранция между 1 и 3 години. В много от случаите някои от търговците предлагат употребяваните системи с гаранции също 1 година, което кара някои хора да си мислят, че тези системи вероятно ще се нуждаят от ремонт отново след този срок. Истината е, че всеки компютър втора ръка преминава през определени тестове и оценки, а в случай на нужда биват подменяни и някои негови хардуерни елементи, което допълнително удължава неговия живот и гаранция. 

Е, виждате ли? Всички тези митове са само едно мнение, изказано от търговец на нова техника, което специалистите без проблем развенчават. Истината е, че компютрите втора ръка в действителност са много добър избор – най-вече заради цената, когато не желаете да инвестирате много средства в покупката на нова и със сигурност по-скъпа машина.

Ако искате да се сдобиете със сигурни и надеждни компютри втора ръка в Plasico IT Superstore ще откриете голямо разнообразие от употребявани компютри – внесени в България от фирмата и преминали през всички задължителни диагностики, също и с гаранция от 6 или 12 месеца.

infoz autor  www.infoz.bg