Предстои ремонт на пътя Стара Загора - Раднево

С инвестиция от 180 млн. лв. ще реализираме първата част от проектите, свързани с рехабилитация и реконструкция на пътища по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020. В рамките на 14 договора ще бъдат ремонтирани участъци с обща дължина 248 км.

Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на церемония по подписването на договорите по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-7.001 „Регионални пътища“, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство. Подписи под тях положиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ Деница Николова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Стара Загора - РадневоМинистър Павлова информира, че за рехабилитация на регионални пътища по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 са предвидени общо 380 млн. лв. Тя посочи, че сключените договори са предимно за пътища в Северна България, сред които са Варна - Добрич, Севлиево - Габрово и пътят до пещерата Леденика, но ще бъде рехабилитиран и участъкът между Стара Загора и Раднево. В съвсем скоро време предстои да бъде сключен и договор за реконструкцията на пътя между Пловдив и Асеновград, съобщи още министърът. За останалия размер от предвидения ресурс АПИ трябва да кандидатства с проекти за одобрение до април следващата година, допълни тя.

Средният срок за реализация на обектите, за които вече са сключени договорите, е между 24 и 36 месеца, съобщи Павлова. Ако няма обжалване на процедурите, изпълнението на строително-монтажните работи може да започне още през този строителен сезон, информира тя.

Обектите, за които вече са подписани договорите, са изключително важни за пътната инфраструктура, обърна внимание инж. Лазаров и уточни, че става въпрос за участъци от втори и трети клас, които са в окаяно състояние и се нуждаят от ремонт.

До есента ще подготвим проектите за останалите обекти, за които реконструкцията на които ще кандидатстваме за финансиране, за да използваме есенно-зимния сезон за подготовка на тръжните процедури, информира той.

При спазване на всички срокове до 2018 г. може да имаме успешно приключили дейности по пътните проекти, подчерта министър Павлова.

infoz autor www.infoz.bg