Жълт код за интензивни валежи е обявен за 16 май

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за 16 май жълт код за интензивни валежи в 16 области: Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик и Благоевград.

Ще има гръмотевични бури, краткотрайни, но интензивни валежи и локални градушки. Количества на валежите: 15 - 25 л/кв. м. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

На много места ще има валежи в количества между 5 и 10 л/кв. м, в отделни райони в Източна България и повече. През нощта срещу вторник валежи ще има на повече места в Източна и Южна България. Количествата ще са от 10 - 20 л/кв. м, локално и до около 30 л/кв. м.

Във вторник след временно спиране след обяд и привечер отново на места ще превали и прегърми. Количества предимно между 3 и 10 л/кв. м. В сряда краткотрайни валежи ще има отново главно в следобедните часове и на повече места в Южна България. Количества - 3 - 10 л/кв. м.

 

rain

infoz autor www.infoz.bg

Теми: