Важните събития в България през 2016 година

В една държава за една година се случват много събития. За важни определяме тези, които пряко са засегнали или развълнували много хора. Следва обзор, който припомня събития от обществено значение от икономиката, политиката, културата и спорта.

През 2016 г. България запази като национална валута лева. Дебатът за преминаване към еврото предстои. Официалните статистически данни казват, че без работа в България са 243 хил. души, което е 7,4% от трудоспособното население на страната. Инфлация от началото на годината до края на ноември 2016 г. е с отрицателна стойност -0,5%. Икономиката през 2016 г. има очаквания ръст от около 2,5%.

Стотици са жертвите на автомобилни катастрофи, станали по пътищата на България и в населени места. Ранените са хиляди. Проблемът остава, макар и с очакване за повече отговорност от страна на шофьори и пешеходци и не само заради двойно повишените през декември глоби и предвидените в закона нови наказания.

Хиляди са и бежанците от Арабския свят, които се намират в България през 2016 г. Тези, които нелегално са влезли или преминали през страната също са хиляди. Помни се един по-сериозен инцидент и бунт от страна на мигранти, настанени в лагера в град Харманли, станал през ноември 2016 г.

* * *
Спортът създава много емоции и български спортисти постигнаха успехи на световни състезания. Сред тях е и сребърният медал на лекоатлетката Мирела Демирева от Олимпиадата в Рио де Жанейро. В скока на на височина състезателката от Спортен клуб по лека атлетика „Берое” спечели вицешампионското място с постижение от 197 сантиметра. От Рио с бронзови медали се завърнаха Ансамбалът по художествена гимнастика и състезателката по борба Елица Янкова.

* * *
За първи път български футболен отбор преодолява груповата фаза на Шампионска лига – най-престижния футболен турнир в Европа. Шампионът на България "Лудогорец" продължава през пролетта участието си в Лига Европа с мачове срещу отбора от столицата на Дания Копенхаген. Българският отбор е домакин в първия мач на 16 февруари 2017 г.

* * *
Феновете на професионалния бокс препълниха на 3 декември 2016 г. трибуните на "Арена Армеец" за първия професионален боксов мач, игран на българска земя. При това с участието на българин. Кубрат Пулев победи нигериеца Самюел Питър с технически нокаут, като опонентът му успя да остане на ринга само три рунда. Българската звезда на професионалния бокс стана носител на пояса на Интерконтинентален шампион на WBA (титлата на Световния боксов съвет). След този мач през 2017 г. Кубрат Пулев може да се боксира като  претендент за пояса на световния шампион във версия Международна боксова федерация (IBF).

* * *
През 2016 г. България за първи път беше домакин на тенис турнир от календара на Асоциацията на професионалните тенисисти. Състезанието се проведе през февруари в многофункционалната спортна зала "Арена Армеец" в София. Победителят - испанецът Роберто Баутиста Агут - добави 250 точки към актива си за световната ранглиста. Турнирът Garanti Koza Sofia Open ще се проведе и през 2017 г. от 5 до 12 февруари. Цените на седмичните билети започват от 100 лева за трета зона на залата, а за най-добрите места са по 300 лева.

Марк Селби, Пловдив

* * *
София (30 септември 2016) и Пловдив (1 октомври) бяха домакини на два демонстрационни мача на най-големите звезди в световния снукърРони О'Съливън, Пловдив, 2016Марк Селби и Рони О'Съливън. Двубоите се проведоха по правилата на сериите Eleven 30. При тях се играе във формат 6 от 11 фрейма, при максимално разрешено време от 30 секунди за удар. И двете срещи победител стана Марк Селби, който е и номер 1 в световната ранглиста за 2016 г. Съдия на срещите беше любимката на публиката Микаела Таб.

* * *
Музикални концерти през 2016 г. също събраха много публика и създадоха радост на десетки хиляди българи. Ще пропуснем чалгата и ще споменем присъствието на сцените в София на: певците Брайън Адамс, Лара Фабиан, Енрике Иглесиас, Съли Ерна, Дзукеро; китаристката на Майкъл Джексън Дженифър Бътън; групата "Форинър".

* * *
В България през 2016 г. е прибрано рекордно количество пшеница - 5,7 милиона тона. Износът може да достигне 4 милиона тона. В сравнение с реколтата от 2015 г. производството на пшеница се е увеличило с 13%. По-добрата реколта се дължи на благоприятните климатични условия, но е резултат и от доброто планиране и обработка и използването на качествени семена. Дялът на хлебната пшеница, произведен в България, се е увеличил до 44% от общия обем на културата.

Цената на пшеницата обаче пада заради високите добиви в света. Засетите с пшеница площи в света вече достигат 220 млн. хектара, което е повече, от която и да е друга зърнена култура.

По данни на Министерството на земеделието и храните, средната изкупна цена на хлебната пшеница в България в началото на декември остава без изменение както на седмична, така и на годишна база – 295 лева за тон без ДДС. Прогнозата е, че на световните борси цената на пшеницата през 2017 г. ще се движи между 195 и 240 долара за тон.

phenitsa wheat harvester

* * *
Годишно в България се унищожават над 670 хиляди тона храна. В същото време 21% от българите – около един милион и половина души – са бедни и не могат да си купят конкретните стоки. Промени в Закона за данъка върху добавената стойност от края на октомври 2016 г. направиха възможно хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, да бъдат освободени от ДДС. Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храната, вместо да я изхвърлят. Стойността на продуктите, предоставени като дарения, не трябва да надхвърля 0,5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице. Промените влизат в сила от 1 януари 2017 г.

С промяната в закона се прави опит за решаване (поне частично) на конкретен проблем, който засяга голяма част от хората. Практиката през следващата година ще покаже доколко има осезаем резултат.

Други промени в Закона за данъка върху добавената стойност, влезли в сила от началото на 2016 г. и свързани с безвъзмездното използване за лични нужди на стока или услуга, закупени като фирмен актив, не доведоха до очакван резултат. Тезата, че за това, което се ползва от собственика или от служители на фирмата за лични цели държавата не трябва да връща ДДС, е правилна. Липсва обаче практика за проследяване и прилагане на разпоредбите.

* * *
Фондовата търговия в България получи нов инструмент. Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е колективна инвестиционна схема от отворен тип за инвестиране в ценни книжа и други ликвидни финансови активи. Първият борсово търгуван фонд, базиран върху водещия индекс на Българска фондова борса SOFIX, стартира на 27 септември 2016 г. Expat следва представянето на индекса SOFIX, като се придържа към метода на пълнота репликиране. SOFIX се състои от 15-те най-ликвидни компании на БФБ – София, а фондът инвестира във всички тях в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса.

През 2016 г. търговията с ценни книжа в България се съживи, като през декември индексът SOFIX достигна връх за последните две и половина години с 582 пункта. В добрите дни за фондовата търговия оборотът с книжа на компаниите в SOFIX е над 1 млн. лева за ден, а  общият оборот на БФБ достигна 2,7 млн. лева за ден.

* * *
Националната електрическа компания (НЕК) изплати на 8 декември на руската компания „Атомстройекспорт“ сумата от 601,6 млн. евро. С това плащане България става собственик на произведеното за АЕЦ „Белене“ оборудване. За изграждане на площадката и за реакторите са похарчени общо 2,6 млрд. лева. Плащането беше предхождано от решение на Международния арбитражен съд при Международната търговска камара в Женева, което задължи българската Национална електрическа компания да компенсира руския изпълнител (част от структурата на „Росатом“) за спрения проект. България успя да се договори с производителя на оборудването да не плаща трупащите се лихви върху сумата след съдебното решение, ако НЕК се разплати до 15 декември. Условие по тази договорка е също и да бъде завършено оборудването за втория реактор и България да го получи.

В началото на декември 2016 г. представители на Китайската национална ядрена корпорация заявиха при посещение в България, че компанията им проявява интерес към проекта "Белене" за изграждане на нова атомна електроцентрала. Темата със сигурност продължава и през следващата година. Потенциален интерес към проекта има и компания от Франция.

* * *
Още един икономически факт, свързан с Националната електрическа компания, позволи да падне напрежението в системата на българската енергетика. В края на април 2016 г. НЕК плати натрупани задължения към ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ от близо 1,2 млрд. лева. Реално двете централи са получили 786 млн. лева, поради приспаднати 364 млн. лева, които те дължаха за ползваната от тях суровина (лигнитни въглища), получавана от държавното дружество „Мини Марица-изток“ ЕАД. По сметките на ТЕЦ „AES Гълъбово“ са постъпили 505 млн. лева, а на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ получи 281 млн. лева. Това разплащане позволи въгледобивът и производството на електрическа енергия да продължат при пазарни условия. По-важният резултат от моментното решаването на тези търговски взаимоотношения е, че не се стигна до социално напрежение, протести и стачки на работещите в сектора, произвеждащ тока, който всеки ползва ежедневно.

* * *
Българската независима електроенергийна борса започва работа на 19 януари 2016 г. Така нареченото либерализиране на пазара на електроенергия позволи на фирмите да купуват ток, като плащат с около 10% по-малко. През годината пазарът се развива възходящо. През октомври най-високата цена на борсата е 137,18 лева за 1 MWh (мегаватчас), а най-ниската 44,03 лева за 1 MWh. За доставка на 5 декември 2016 г. количествата търгувана електрическа енергия са 11 242 MWh (със средна мощност 468,4 мегавата), което е рекордна до тогава стойност.
Алтернативната доставка чрез свободния пазар е атрактивна възможност и за малките предприятия, консуматори на ток с ниско напрежение. За битовите потребители не може да се очаква значим положителен ефект и те ще продължат да ползват регионалните си доставчици.

* * *
Трагичен инцидент отне живота на 7 души в шуменското село Хитрино на 10 декември 2016 г. 29 души бяха приети в различни болници в региона с тежки травми, след като товарна влакова композиция дерайлира и една от цистерните със запалимо вещество се взриви. Полицията евакуира всички жители на селото. Последва сложно обезопасяване на терена с 12 рискови цистерни. Товарният влак е превозвал общо 26 цистерни - 3 с пропан-бутан, 20 с пропилен и 3 празни. Товарът е собственост на румънска фирма. Превозвач е частната фирма "Булмаркет ДМ" ООД.

В следствие на инцидента е разрушена сградата на гарата, близки постройки и друго имущество. В деня на катастрофата на мястото работиха 200 пожарникари и спасителни екипа от Шумен, Търговище, Варна и Русе, а също и екипи на Бърза помощ. Заради инцидента 12 декември, понеделник, е обявен за Ден на национален траур в България.

През 2016 г. в България се случиха и други три инцидента с товарни влакови композиции.

* * *
Румен Радев – генерал-майор от резерва, бивш командир на Военновъздушните сили на България – беше избран за президент на България на 13 ноември 2016 г. Той поема висшия пост на 22 януари 2017 г. Вицепрезидент е Илияна Йотова. Двамата бяха издигнати от инициативен комитет и подкрепени от Българската социалистическа партия. При гласуването на втория тур от изборите Румен Радев получи 59% от гласовете, като беше подкрепен от 2 милиона българи.

Заедно с изборите за президент и вицепрезидент на България се проведе и референдум с три въпроса, на който българите категорично заявиха, че искат промяна на изборните правила.

rumen radev prezident bulgaria

* * *
Изборният резултат и загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева на изборите за президент на републиката доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов. Премиерът Борисов обяви в началото на предизборната кампания, че ще се оттегли от управлението на страната ако издигнатият от партията му кандидат за президент не спечели първия тур от изборите. Борисов мотивира решението си с това, че кабинетът вече няма нужната подкрепа от парламентарните групи и не би могъл да работи с това Народно събрание. До края на 2016 г. България се управлява от правителство в оставка. Президентът Росен Плевнелиев отказа да назначи служебно правителство, което да управлява страната за срок от 20-на дена и кабинетът на Бойко Борисов ще работи до края на неговия мандат, 22 януари 2017 г.

България очаква предсрочни избори за Народно събрание в последната неделя на март или началото на април 2017 година.

Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Политиката на силата се завръща. На този фон европейските въоръжени сили ще останат подходящи само за участие в паради, ако не се обновят. Коментарът е на върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той каза това на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана

* * *
САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин. Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати дипломатически и официални представители

* * *
Силна буря изкорени дървета и отнесе покриви на сгради в турския средиземноморски окръг Анталия, където скоростта на вятъра доближи 130 км/ч

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни