Важните събития в Стара Загора през 2016 година

Стара Загора няма да бъде запомнена с лоши новини през 2016 г. Градът остана спокоен и предложи много хубави емоции, свързани предимно с музикални концерти и спорт. Мнозина имаха шанса към публичните събития да добавят и свои лични радости.

„Горещият картоф” – казусът „Бедечка”, е временно изваден. Няколко години продължава напрежението между собственици на терени в източната част на града край река Бедечка и хората, защитаващи идеята за запазването на зелените площи. На мнозина и днес не им е ясно дали тази територия трябва да се нарича квартал или парк. На 24 ноември 2016 г. Община Стара Загора наложи пълна строителна забрана за строеж, докато бъдат направени измененията на общия устройствен план и подробния устройствен план на района. Забраната не засяга вече започналите строежи, а на този терен те са няколко.
Общинският съвет на Стара Загора взе решение да бъде направен нов подробен устройствен план. Мораториумът за строителство е за срок не повече от 2 години. Сега действащият подробен устройствен план предвижда създаването на зона за жилищно строителство, което провокира разнопосочни обществени реакции. Бюджетът на общината за 2016 г. не предвиждаше средства за облагородяване на терена и превръщането му в парк. Нямаше планирано финансиране и за създаване на жилищен квартал с нужната инфраструктура.

* * *
На 9 юли 2016 г. беше открита площадката на Регионалната система за управление на битовите отпадъци край село Ракитница. Тя е финансирана с европейски средства и е на стойност 52 млн. лева. Ще обслужва 12 общини (всички от област Стара Загора и община Твърдица). Съоръжението край Стара Загора отговаря на всички екологични изисквания по отношение опазване на почвите, водите и въздуха. Създаването му предотвратява евентуалните по-високи разходи за обслужване на процесите на друга територия. Благодарение на съоръжението край Ракитница, което ще започне работа в началото на 2017 г., е възможно да няма значимо повишаване на таксата за битови отпадъци, която се плаща от гражданите и фирмите. 

Съоръжението край Стара Загора ще прилага съвременни технологии. Компостиращата инсталация ще преработва отпадъка с 4 биофилтъра с цел да не се допуска замърсяване на въздуха с газове и миризми.

* * *
Стара Загора отбеляза Националния празник на България – 3 март с впечатляващо многохилядно шествие. То беше предвождано от конницата на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур”, която премина по улиците на града заедно с 300-метровия национален флаг, носен от военнослужещи и граждани. Военният ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където огромният флаг обгърна паметника. Друг 50-метров трибагреник покри сградата на Синдикалния дом. Тържественото честване на 3 март в Стара Загора провокира много вълнения и родолюбиви коментари в социалните мрежи, поне на този ден.

Трети март в Стара Загора

* * *
От 28 ноември до 10 декември 2016 г. за 47-и път в Стара Загора се проведе Фестивалът на оперното и балетното изкуство. На сцената на Държавна опера - Стара Загора бяха представени редица класически шедьоври с участието на световноизвестни артисти, сред които италианският бас Карло Коломбара в ролята на Борис Годунов. Именитата Веселина Кацарова (мецосопрано) изнесе концерт, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. От октомври Веселина Кацарова е артистичен директор на Държавна опера - Стара Загора.
Фестивалът беше открит с премиерните спектакли на операта "Селска чест" на Пиетро Маскани и балета "Делвата" от Алфредо Казела, който се поставя за първи път в България.

* * *
С опера беше свързан и един от най-ярките акценти в богатата програма на юбилейното честване на футболния клуб „Берое”. Две действия от операта „Аида” на Джузепе Верди бяха представени вечерта на 6 юни 2016 г. на стадион „Берое” и стана първият в България оперен спектакъл показан на футболен стадион. В представлението участие имаха артисти от два оперни театъра - Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера -  Русе. Режисьор е Огнян Драганов. Във версията на „Аида“ на стадиона участваха над 300 души: оркестрите, хоровете и балетните трупи на двата театъра, деца от балетна школа „Па де Кре” и от Младежкия футболен клуб „Берое”, футболни фенове. Звезден солистичен състав изпълни главните роли. В ролята на Радамес се представи световно известният български тенор Камен Чанев, а ролята на Аида беше дадена на Таня Иванова.

„100 години Светът е „Берое”. За голяма част от старозагорци изминаващата 2016 г. ще се помни с честванията на празника на футболния отбор „Берое”. Любовта към любимия зелено-бял отбор в Стара Загора е пословична и беше засвидетелствана за пореден път на кулминацията на тържествата на 17 май 2016 г. на стадион „Берое”. Преди приятелската среща между домакините и гостите от „Партизан” – Белград, 100-метров транспарант обгърна централната трибуна, по инициатива на най-темпераментната футболна агитка в България. На него пишеше: „Има кръв, има честа, има страст, има слава! Няма страх, няма измама… няма мое, няма твое, 100 години Светът е „Берое”!

10-хилядната публика посрещна на крака и с бурни аплодисменти 100-те изявени ветерани, настоящи футболисти и личности, допринесли за развитие на "Берое".

Жест към преданите привърженици направиха Община Стара Загора и собственикът на отбора ТЕЦ „Марица изток 2” с издаването на юбилейната книга „Берое” – 100 години футбол”, която представя основните моменти от историята на клуба, спомените на най-успешните играчи и статистически данни. В центъра на града беше експонирана изложба, посветена на празника на „Берое”, а през ноември в Регионална библиотека „Захарий Княжески” беше представен документалният филм „Светът е Берое”. Юбилейната книга и изложбата са дело на екипа на „Инфоз“, който помогна и за създаването на документалния филм.

Футболистите на „Берое“ изиграха през 2016 г. четири мача в Лига Европа, като съперници им бяха „Радник“ (Бийелина) и „Хик“ (Хелзинки).

Изложба Берое

* * *
За първи път през 2016 г. Стара Загора участва в Първа професионална футболна лига с два отбора. В елитната група влезе и младият тим „Верея, който си пожела да бъде приятната изненада в първенството.

* * *
От 28 май до 1 юни 2016 г. се проведе четвъртото издание на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа". Старозагорската публика имаше възможност да гледа 47 филма. Статуетката "Златната липа" за цялостно творчества тази година бешее присъдена на голямата българска актриса Татяна Лолова. Символично тя засади липа в Алеята на кинославата пред Държавна опера - Стара Загора, където растат дръвчетата на предходните носители на приза: Мария Статулова, Джанкарло Джанини и Васил Михайлов.

Датският политически трилър „Идеалистът“ с режисьор Кристина Розентал получи голямата награда на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ през 2016 г. Наградата на Съюза на филмовите дейци беше присъдена на естонския филм „1944“. Наградата за най-добра мъжка роля получи актьорът Мануел Рубай за изпълнението си във филма „Грубер си отива“, Австрия. Наградата за най-добра женска роля журито присъди на Агрипина Стеклова, Русия за главната ѝ роля във филма „Инсайт/Сляпа любов“. Наградата за режисура спечели Ивайло Христов за българското участие в конкурсната програма на „Златната липа“ - „Каръци“.

* * *
От 9 до 11 юни 2016 г. се проведе петото издание на Международния фестивал Jazz Forum Стара Загора. Сцената привлича изявени музиканти и звезди с хиляди почитатели. За първи път в България концерт изнесе световноизвестният китарист Кърт Розенвинкел (САЩ), който гостува в Стара Загора със своето трио.

В рамките на фестивала ежегодно в парк "Пети октомври" се провежда образователният проект "Джаз за деца", който дава възможност на най-малките старозагорци да се запознаят с различните музикални инструменти и да се докоснат до изкуството на джаза.

* * *
Второто издание на Бирфеста в Стара Загора посрещна много почитателите на пивото и рока. Фестивалът се проведе от 6 до 11 септември 2016 г. в парк "Пети октомври" и беше организиран от „Загорка“ АД и Община Стара Загора. С концерти участваха Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, легендите от Б.Т.Р и „Сигнал“, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд“, „Обратен ефект“, а също и много млади и талантливи изпълнители като Jin Monic, Funky Monks, Bears & Hunters, Perfect Strangers, Affection, Royal Aligators, Rock Stage.

* * *
През ноември 2016 г. на церемония в Брюксел Стара Загора беше обявена за Европейски град на спорта за 2017 г. Президентът на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели изпрати официално писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в което дава много висока оценка на работата му и на града: „Вашият град е наистина добър пример за създадени възможности за масов спорт, като инструмент за здраве, интеграция, образование и взаимно зачитане, които са главните цели на ACES Europe. Вие сте развили образцова спортна политика, с добра база, програми и събития. Отсега нататък вашият град е добре дошъл в семейството на градовете от ACES Europe“.

* * *
Третото издание на възстановения Международен турнир по лека атлетика "Самарско знаме" се проведе на 9 юни 2016 г. на най-бързата писта в България, която се намира на стадион "Берое". В него близо 430 лекоатлети от България, Катар, Македония, Гърция, Сърбия, Оман, Бахрейн, Турция, Румъния и Обединените арабски емирства се надпреварваха в 16 дисциплини.

* * *
През май 2016 г. в Стара Загора отвори врати вторият хипермаркет от веригата Kaufland, който се намира южно от парк "Бедечка". Търговската площ е близо 3 хиляди квадратни метра. Той осигури около 100 нови работни места.

С голям интерес в града беше посрещнат хипермаркет "Джъмбо", отворил врати на 26 ноември 2016 г. Той се намира в Pdrk Mall Стара Загора и е разположен на площ от 11 хиляди квадратни метра. Очакванията са новият обект да привлече повече наематели на магазини в мола.

* * *
Изключителен жест към Стара Загора направи Мария Жекова, сестрата на покойния проф. Петър Жеков - генетик, общественик, композитор, носител на званието Почетен гражданин на Стара Загора. Тя дари на Общината наследствен имот, чиято данъчна оценка е 1 млн. лева. Масивната сграда се намира в центъра на града на бул. "Митрополит Методий Кусев". Ще бъде превърната в Културен център за талантливите деца на Стара Загора и ще носи името на проф. Петър Жеков.

* * *
Мария Стоилова2016 г. ще се запомни в Стара Загора и с постъпката на едно 15-годишно момиче, отглеждано в социален дом, която трогна цяла България. Мария Стоилова, която е ученичка в Спортното училище „Тодор Каблешков” в Стара Загора, спаси живота на шофьор на тролей, който си гълта езика зад волана. С бързата си и адекватна реакция младото момиче предотврати и евентуален пътен инцидент на 16 януари.

15-годишната Мария беше сред 45-те достойни българи, отличени в рамките на инициативата на вестник "24 часа" и БНТ. Екипът на информационния сайт www.infoz.bg номинира Мария Стоилова за Годишната награда „Добрият Самарянин - 2016”.

Венета Асенова | www.infoz.bg