300-метровият национален флаг премина през Стара Загора (видео и снимки)

Хиляди старозагорци станаха част от тържественото отбелязване на Националния празник на България - 3 март. Празничната атмосфера са допълни и от огромните трибагреници, които покриха сградите на Общината и на Областна администрация.

treti mart 2016 stara zagoraСлед ритуала по вдигане на националния флаг, от централния площад тръгна многохилядно шествие, предвождано от конницата на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур". То премина по 3-километровия път по улиците на Стара Загора заедно с 300-метровия национален флаг, носен от военнослужещи и граждани.

Военният ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Официален гост на честванията беше министърът на отбраната Николай Ненчев. Той заяви, че ще наруши протокола и ще говори със сърцето и с душата си, без да се придържа към предварително написаната реч.

"Благодаря на всички, които дойдоха и направиха днешния празник толкова високо събитие, което днес всички българи очакваме. Благодаря на децата на България, които са сред нас, които със своите стъпки последваха стъпките на старозагорци, дали живота си за свободата и пренесли в жертва близките си в името на България. Честит празник, госпожи и господа! Да живее свободна, просперираща и независима България!" - каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

"Искам да кажа, че съм изключително горд с моите съграждани и сънародници, защото благодарение на вас се случва този празник и благодарение на вас се поддържа този патриотичен дух. Пожелавам да сте живи и здрави, защото всички вие представлявате България и аз съм сигурен в нейното бъдеще" - заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В тържествата участваха командването на Втора Тунджанска бригада, областният управител инж. Георги Ранов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, ръководството на община Стара Загора, кметове, депутати, представители на различни партии и организации.

300-метровият национален флаг обгърна паметника светиня. Стара Загора се озвучи от хълма от Родопския ансамбъл на Петър Янев.

Слово на кмета на Стара Загора Живко Тодоров по повод на честването на Националния празник на България 3 март

 

Слово на министъра на отбраната Николай Ненчев в Стара Загора по повод на честването на Националния празник на България 3 март

 

{responsivegallery}2016-03/3-mart{/responsivegallery}Снимки: Община Стара Загора

 

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

Светът

Световният елит се събира в швейцарския планински курорт Давос, Швейцария, за годишната среща на политическите лидери и водещите бизнесмени, представителите на научните среди и гражданското общество. Световният икономически форум ще се проведе за 50-и път между 21 и 24 януари. Основната тема е устойчивото развитие, но ще се обсъждат и теми, свързани с климатичните промени, защита на биоразнообразието, избягването на „технологична война“ и други

* * *
Северна Корея вече няма да се чувства обвързана с ангажименти, включващи спиране на ядрените опити и на изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, след като САЩ са пренебрегнали крайния срок в преговорите за денуклеаризация. Това заяви на конференция по разоръжаването под егидата на ООН член на севернокорейското представителство към световната организация в Женева

* * *
Историческият процес на Доналд Тръмп започва по същество в Сената на САЩ, където се сблъскват двата лагера: демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ, и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини

* * *
Близо 220 000 домакинства останаха без ток в Испания заради връхлетялата страната буря „Глория“

* * *
Китаецът Мън Хунвей, бившт шеф на Интерпол, е осъден в Китай на 13 години и 6 месеца за корупция

* * *
Китай потвърди 291 случая на пациенти, заразени към 20 януари с новия вид коронавирус. Вирусът взе 6 жертви до тази дата, принася се с контакт между хората и вече е регистриран и в други държави (Япония, Южна Корея, Тайланд и др.)

На подобна тема