Хипермаркетите за хранителни стоки увеличават оборотите си

Пет вериги от магазини за хранителни и бързооборотни стоки - германските "Кауфланд", "Лидл" и "Билла", българската "Фантастико" и прибалтийската "Т маркет" си поделят голяма част от пазара в България.

"Билла България" отчита над 785 млн. лева приходи от продажби на стоки за 2016 г., което е увеличение с 15% спрямо предходната година. Ръстът в продажбите е резултат и от откриването на 12 нови магазина през 2016 г., с което обектите "Билла" в страната станаха 110 в 37 града. През 2017 г. е планирано откриването на 10 нови магазина - предимно в големите градове: София, Варна, Пловдив, Бургас. 900 кв. метра търговска площ е идеалният формат магазини, уточняват от дружеството.

Приходите от продажби за 2016 г. също имат ръст спрямо 2015 г., когато веригата от магазини за хранителни стоки отчете 576 млн. лева оборот и 4,4 млн. лева печалба. Новооткритите работни места през миналата година са 375, а общият брой на служителите достига 4423, съобщиха от компанията.

hranaЧаст от новите придобивки са бивши магазини на Penny, която се оттегли от страната през есента на 2015 г. Тогава "Билла" получи право да си избере първа, преди освободените обекти да бъдат предложени за продажба или наем на всички останали кандидати. Това предимство е резултат от родствените връзки между "Билла" и Penny - и двете вериги са част от REWE Group. След като направи своя избор, "Билла" купи 11 магазина (шест в София, два във Варна и по един в Пазарджик, Монтана и Поморие), 2 терена и логистичен център на Penny. В резултат веригата се разшири и се раздели със своята дотогавашна логистична база, продавайки я на новоучредената компания "М Лоджистик", която е свързана с веригата "Фантастико".

През последните две години в сектора на бързооборотните стоки периодично настъпват сътресения. След напускането на Penny последва затваряне на всички магазини Carrefour, а след това и на "Пикадили" (през март 2017 г.). Резултатът е освобождаване на пазар за над 600 - 700 млн. лева годишно, който се разпределя основно между пет растящи вериги - германските "Кауфланд", "Лидл" и "Билла", българската "Фантастико" и прибалтийската "Т маркет".

Според официална информация през 2017 г. "Кауфланд България" ще инвестира между 20 и 25 млн. лева в нови обекти и модернизиране на съществуващите. Вече се изграждат два нови магазина на веригата във Варна, предстои начало на строителството на филиал във Велико Търново. По данни на компанията приходите ѝ от продажбата на стоки през календарната 2016 г. са за над 1,4 млрд. лв., което е ръст от 8% спрямо предходната година. През 2015 г. продадените стоки са били за 1,3 млрд. лева, но като се добавят и постъпленията от наеми и услуги, приходите достигат 1,5 млрд лева, показват данните от Търговския регистър. Така със сигурност веригата ще надхвърли приходи от милиард и половина за 2016 г. Първият обект на "Кауфланд" в България беше открит през март 2006 г., днес хипермаркетите са 57 в 33 града.

Няма официална информация за финансовите резултати и плановете за растеж на "Лидл България". През 2015 г. компанията беше втора сред търговците на дребно в страната (след "Кауфланд", с която са част от Schwarz-Gruppe) с приходи от почти 650 млн. лева. В България веригата отвори през 2010 г., а днес има 83 магазина (21 в София) в 43 града и над 2000 служители. Според неофициална информация създателят на "Пикадили" Георги Папуров, който е притежател на недвижимостите, преговаря с "Лидл" за вече затворените варненски магазини. Според източник от пазара дори е възможно "Лидл" да ги купи срещу сума от над 30 млн. лева, съобщава вестник "Капитал".

"Фантастико", която е с български собственици, има 40 търговски обекта в София и в Кюстендил. Работещите във веригата са над 2800. Компанията развива и онлайн продажби чрез платформата www.ebag.bg, която работи на територията на София. През тази година "Фантастико" ще отвори нов обект и в град Елин Пелин.

През 2016 г. оборотът на магазините "Т маркет" е нараснал с повече от една пета до до 88.4 млн. евро (172.9 млн. лв.), което е ръст от 22.1% спрямо 2015. Това става ясно от отчета на Maxima Grupe, част от която е "Максима България" - собственик на "Т маркет". Българското дружество отчита най-големия ръст в рамките на групата, която работи в още четири държави. Увеличението е резултат най-вече от откриването на нови магазини - само за 2016-а те са 14. През миналата година "Максима България" също придоби 12 магазина на Penny (3 от тях купи, а други 9 нае дългосрочно за период от 10+10 години) и за първи път излезе от столицата. Отделно от това компанията взе под наем три обекта от "Магазини Европа", чиято собственост е свързана с Христо Ковачки, и в момента чака разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, за да наеме още един. Днес магазините на "Т маркет" в страната са 61.

www.infoz.bg

Светът

Южнокорейският сериал „Игра на калмари“ (Squid Game) се превърна в най-големия хит на Netflix в историята на стрийминг услугата. Проектът на Netflix струва до момента скромните 21,4 милиона долара. Сериалът разказва за 456 души, спешно нуждаещи си от пари, които стават участници в брутална игра за оцеляване, в която всеки победен го очаква смъртно наказание, а победителят в турнира получава огромна сума. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, нарича южнокорейската попкултура „рак на зрението“ и забрани филма. Хората, хванати в нарушение се наказват, а разпространители на забранения филм могат да бъдат екзекутирани

* * *
Склонността на Европа да се самонаранява в името на непостижими климатични цели е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята – пише Wall Street Journal в редакционен коментар. С бързото наближаване на зимата Европа се оказва в енергийна криза – и разчита на милостта на руския силов лидер Владимир Путин. Това е самопредзивикано бедствие, което се подготвя от години – коментира вестникът. Цените на природния газ в Европа се повишиха повече от пет пъти в сравнение с година по-рано, тъй като потреблението в Азия се повиши и предлагането по света се сви

* * *
Президентът на Турция Реджеп Ердоган нареди да бъдат изгонени посланиците на САЩ и още 9 западни страни заради искане за освобождаването на филантропа Осман Кавала. Седем от посланиците представляват съюзнически страни на Турция в НАТО и ако стане факт, изгонването им ще предизвика най-дълбокия разрив със Западна Европа през 19-те години на Ердоган във властта

* * *
Властите в Колумбия са заловили Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел – лидер на Клана на Залива и най-издирвания наркотрафикант в страната

* * *
Земетресение с магнитуд 6,5 удари Тайван, разлюля сградите и накара хората да избягат на улицата. Не се съобщава за сериозно пострадали и за големи материални щети

* * *
Най-големият износител на суров петрол в света и лидер на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Саудитска Арабия се ангажира да премахне емисиите на парникови газове до 2060 г. Решението е забележителен обрат за арабската страна – един от най-големите източници на емисии на глава от населението в света – чието правителство постоянно се противопоставя на намаляването на инвестициите за изкопаеми горива и обвинява климатичните активисти за тазгодишния скок на цените на енергията. Ангажиментът за постигане на въглероден неутралитет не означава, че Саудитска Арабия трябва да намали добива на петрол, тъй като планът се отнася само за териториалните емисии. Тези, генерирани при изгарянето на петрола от страната чрез автомобили, фабрики и електроцентрали отвъд граница, няма да се зачитат. Планира се допълнително увеличаване на капацитета за производство на суров петрол – до 13 милиона барела на ден от 12 милиона в момента

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

Най-четеното от последните дни