Започват проверки на слънчевите очила в цялата страна

Започват проверки на слънчевите очила в цялата страна

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира масирана национална проверка на слънчевите очила, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти.

Слънчевите очила попадат в групата на едни от най-използваните лични предпазни средства. Те са предназначени да защитават очите на от влиянието на UV лъчитеи се използват от деца и от възрастни. През пролетно летния сезон слънчевите очила са изключително атрактивни продукти за потребителите. Те са широко разпространени на пазара в разнообразни марки и модели и специфичното за тази група продукти е, че моделите им се обновяват всеки сезон, тъй като са тясно свързано и с новите модни тенденции.

Потребителите могат да се запознаят по-подробно и с полезните съвети за тези продукти, които са публикувани на сайта на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Целта на проверките е превенция и постигане на по-добра информираност сред потребителите при избор на слънчеви очила и са продължение на цялостния контрол, който агенцията упражнява. През 2016 г. са били проверени общо 909 различни марки и модели слънчеви очила в 434 търговски обекти на територията на цялата страна, като за 259 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. В резултат на всички нарушители са съставени Актове за установяване на административни нарушения на обща стойност 51 000 лв. Установено е още, че 71 модела очила се предлагат на пазара без маркировка за съответствие и те са спрени от разпространение на пазара със заповеди.Засиленият контрол на слънчеви очила продължава и през 2017 г., като до момента от съвместни действия с митническите власти е спрян вноса на 69 модела очила, общо количество 7660 бр., защото са били без нанесена СЕ маркировка.

Сред най-честите нарушения, които инспекторите на ДАМТН установяват при проверките, са липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на информация за марка, модел, производител, което е важно, за да се проследи произхода на продукта.

Полезна информация за потребителя при избора на слънчеви очила

•    Тази категория продукти са лични предпазни средства (ЛПС) от I категория и са предназначени за ползване от деца и от възрастни.
•    Върху очилата производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие - СЕ. Това показва, че те са произведени по европейските изисквания за безопасност.
•    Много важно е продуктът да се придружава от инструкция за употреба, съставена от производителя и нейния пълен превод на български език.

a.    От ИУ потребителят може да се информира за класа на филтъра на очилата, който трябва да бъде обозначен с цифра от 0 до 4.
Потребителят трябва да има предвид, че с повишаване на това число, защитните свойства на слънчевите филтри от UV лъчите са по-високи.
b.    Когато слънчевите очила са с филтри от клас 4, те не трябва да се използват при шофиране, тъй като това би довело до риск за потребителя от намаляване на видимостта при използването им.

Предупреждения

c.    Трябва да е обявен начинът на почистване на продуктът, както и срокът на годност на слънчевите очила при тяхнатапредвидима употреба и друга информация.
d.    В случаите, когато производителят е обявил, че е произвел дадени слънчеви очила с филтри, които имат и поляризиращ ефект, това означава, че при тяхната употреба зрението на потребителя ще бъде предпазено и от отблясъците на UV лъчите.
Важно е потребителя да знае, че отблясъците от лъчите се намаляват при наличието на тази функция, но при различните категории на филтрите, хармонизираното законодателство предвижда:

  • Филтрите от клас 2, 3, и 4 да намаляват отблясъците до >78%
  • Филтрите от клас 1 да намаляват отблясъците до >60%
  • Филтрите от клас 0 нямат поляризиращ ефект.

www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема