Червен и оранжев код за снеговалежи и силен вятър е обявен за 26 февруари

Червен и оранжев код за снеговалежи и силен вятър е обявен за 26 февруари

Националният институт по метеорология и хидрология при БАН обяви за 26 февруари червен код за снеговалежи и силен вятър в областите Кърджали и Смолян. За всички останали региони в страната е в сила оранжев код за снеговалежи, на места – за ниски температури и силен вятър.

vremeto 26 02Според прогнозата, в равнинните части на област Стара Загора ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 20 - 30 см, в планинските райони – около 35 см.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца.
През следващото денонощие синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. На много места валежите ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка. Ще духа силен вятър от изток-североизток, с него ще продължи да нахлува студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще са без съществен дневен ход, от минус 9 – минус 7° в Западна и Централна България до 0 – 5° на места в югозападните райони и по Черноморието.

В планините ще бъде ветровито, студено и с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от изток-югоизток. По високопланинските проходи ще има снежни виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра – около минус 11°.

По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 0 и 4°. Температурата на морската вода е 6 - 7°. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: