Кметът на Стара Загора поздрави малките математици за световните им успехи

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна и поздрави лично осем деца, които се върнаха с големи успехи от международни математически състезания. Малките математици от Стара Загора спечелиха 9 медала в четири състезания, проведени в Сингапур, Сеул, Банкок и Хонг Конг през това лято.

На срещата присъства и техният наставник и координатор на българското участие в математическите форуми Любомир Любенов.

„Постигнатите успехи са много сериозни. Това показва, че в Стара Загора има деца с много големи възможности, които притежават интелектуални умения, имат устрем, и са насочени и от родителите си в правилната посока” – обърна се към тях Живко Тодоров.

zhivko todorov matematitsiМирослав Минчев спечели сребърен медал на Световното първенство по математика в Сеул, както и конкурса на списание „Математика”. „Интересно ми е. Не се почувствам добре примерно в часовете по изобразително изкуство. Уроците по информационни технологии ми доставят удоволствие. Уча и участвам в престижни международни състезания по математика, за да вляза в добър университет” – сподели Мирослав Минчев, който през новата учебна година ще бъде в 8-и клас в Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев” – Стара Загора.

Александър Данчев е носител на златен медал от Международната младежка олимпиада в Банкок и на бронзов от Световното първенство по математика в Сеул. За него рецептата за успехите е много труд и талант, за да може да си един от най-добрите по математика.

„Не случайно в тези състезания участват най-добрите български ученици. Те дори подбират състезанията си, сами си ги класират, сами избират къде да се изявяват и всеки иска да отиде в по-престижния форум и да спечели медал и купа” – каза Любомир Любенов.

Той добави още, че не случайно в Стара Загора има толкова талантливи ученици, защото в града са родени едни от най-големите български математици като Иван Салабашев, Грозьо Станилов, Георги Шишков и др.

Със златен медал от Хонг Конг се завърна шестокласникът от същата гимназия Любен Карбанов. Сребро от олимпиадата спечели Пламен Желев от 6-и клас от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“, а неговият съученик Атанас Вълчев завоюва бронзов медал. Най-малкият старозагорски математик, второкласникът Йоан Михайлов от Средно училище „Максим Горки“, взе сребърен медал от Сингапур.

Бронзови медалисти от математическото състезание са осмокласникът Теодор Танков, който вече ще учи в Американския колеж – София и Максим Танков от 3-и клас в Начално училище „Димитър Благоев“.

В тези състезания участват най-добрите български ученици. Те подбират състезанията си и сами ги класират, сами избират къде да се изявяват и всеки иска да отиде в по-престижния форум и да спечели медал и купа – каза Любомир Любенов

IMG 6439

IMG 6453

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема