Какво стимулира грипа през зимата и как да се спасим?

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев категорично отрече схващането, че топли дни през зимата са катализатор за развитието на вирусите, които причиняват заболявания от грип и от настинки. „Не е вярно, че грипът атакува предимно в топло време през зимата. Грипът идва по две причини...

todor kantardzhievЕдната е, че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и втората - студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме” - обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Експертът подчерта, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Проф. Кантарджиев обясни още, че от днес започва световната седмица на антибиотиците и целта на кампанията е да акцентира върху начина за тяхната правилна употреба. „Все по-малко хора се самолекуват с антибиотици. Преди 20 - 30 години това беше масова практика, всеки отиваше и си вземаше антибиотик от аптеката и тогава резистентността към вирусите беше изключително висока. Сега вече има по-строг контрол и това се прави все по-рядко” - каза в предаване на БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

През 2019 г. държавата ще отпусне 1,5 млн. лева за ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, но не винаги ги намират, затова най-доброто средство е да вземат хигиенни мерки и такива за укрепване на организма чрез храненето си, обясни специалистът.

Грипната вълна в България обичайно започва през ноември, а обикновено пикът е края на януари или в началото на февруари. Тогава боледуват няколкостотин хиляди българи, а при епидемия болните достигат до един милион души. Това е много голямо изпитание за системата на здравеопазване - казва проф. Кантарджиев.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24